Twee soorten geteste zonnebrand beloven meer dan ze waarmaken
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Twee soorten geteste zonnebrand beloven meer dan ze waarmaken

DEN HAAG (ANP) - Twee zonnebrandmiddelen die zijn getest door de Consumentenbond beloven meer bescherming dan ze daadwerkelijk geven. De Consumentenbond raadt het af om de twee te gebruiken en heeft een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zo bevat Naïf Mineral Suncream SPF 30 volgens de metingen factor 20. En Vision SPF 30 Clear & Dry Protect Sun Spray biedt volgens de Consumentenbond slechts een bescherming met SPF 18,7 in plaats van de bedoelde 30. Bovendien zou de zonnebrand meer bescherming moeten bieden tegen UVA-straling, "maar ook dat haalt Vision niet". De hoogte van de Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoelang een zonnebrand beschermt tegen UVA- en UVB-straling van de zon, die allebei schadelijk zijn voor de huid.

De Consumentenbond test elk jaar zonnebrandspray en -lotion met een bescherming van factor 30 en 50(+). Dat zonnebrandmiddelen soms niet de beloofde bescherming bieden, vindt directeur Sandra Molenaar niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. "Te veel UVB-straling draagt bij aan het risico op huidkanker. Zeker bij zonnebrandmiddelen moeten consumenten ervan uit kunnen gaan dat de beschermingsfactor klopt." De gids publiceert eind mei de volledige zonnebrandtest.

Overigens zijn twee zonnebrandproducten die vorig jaar slecht uit de test kwamen nu nog steeds in de verkoop. Het gaat om Clinique mineral Sunscreen lotion for body en Suntribe All Natural Zinc Sun Stick. Ze beloven factor 30 te hebben, maar behaalden toen respectievelijk factor 11 en 12. "De samenstelling van die middelen is nog niet veranderd", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. Daarom raadt de bond het gebruik van die producten nog steeds af.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.