Twente en Brabant gaan samen zorgfraude te lijf
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Twente en Brabant gaan samen zorgfraude te lijf

ALMELO (ANP) - Gemeenten in Twente en in de Brabantse regio Hart van Brabant gaan samenwerken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de landelijke Proeftuin Aanpak Zorgfraude. In deze door het ministerie van Volksgezondheid betaalde proeftuin gaan de gemeenten onderzoeken hoe zorgfraude het meest effectief kan worden bestreden. De beste oplossingen worden via de VNG gedeeld om te komen tot een standaardaanpak van zorgfraude in zoveel mogelijk Nederlandse gemeenten, aldus de veiligheidsregio Twente.

In de veertien Twentse gemeenten krijgen onder meer de inkoop van zorg, handhaving en het gebruik van het persoonsgebonden budget (pgb) extra aandacht. Volgens wethouder Eugène van Mierlo van Almelo komen inzet van slecht gekwalificeerd personeel, onvoldoende aanbod van dagbesteding en gebruik van kwetsbare inwoners voor criminele activiteiten voor. Steeds vaker zien gemeenten volgens hem dat zorg en criminaliteit hand in hand gaan. "Samenwerking moet ervoor zorgen dat zorgfraudeurs nergens meer aan het werk kunnen komen", zegt hij.

In Twente ligt het fraudepercentage tussen de 1 en 5 procent, aldus de veiligheidsregio. Dat komt neer op 3 tot 15 miljoen euro van het zorgbudget dat niet op de juiste plek terechtkomt. In de Overijsselse regio doen onder andere politie, openbaar ministerie, belastingdienst en de sociale recherche Twente mee aan het project.

BrON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.