Vakbonden willen gelijke verdeling zorgtaken mannen en vrouwen
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Vakbonden willen gelijke verdeling zorgtaken mannen en vrouwen

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen zouden meer uren kunnen werken als de zorgtaken beter worden verdeeld tussen mannen en vrouwen. Dit zeggen vakbonden FNV en CNV over de campagne waarmee het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrouwen oproept te overwegen meer uren in de week te werken.

Volgens de bonden liggen zorgtaken voor bijvoorbeeld kinderen nog steeds vooral bij de vrouw. Als dit niet beter wordt verdeeld, is het een "kansloze missie" vrouwen te vragen meer te werken, zegt FNV-bestuurder Bas van Weegberg. "De politiek legt de verantwoordelijkheid te makkelijk bij vrouwen, maar zij krijgen niet altijd de ruimte. Ze kunnen niet fulltime werken en alle zorgtaken op zich nemen."

CNV stelt dat vrouwen alleen meer uren kunnen maken als mannen minder gaan werken. Meer werken verbetert de kansen op de arbeidsmarkt voor vrouwen. "Het biedt vrouwen de kans om economisch zelfstandig te zijn en genoeg uit hun carrière te halen", meldt voorzitter Piet Fortuin. De vakbond pleit al een aantal jaren voor werkweken van dertig uur voor alle werknemers. Dit helpt mannen en vrouwen om de beste balans te vinden tussen werk, privé en zorgtaken, zegt hij.

Opvang

Ook beschikbare kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso) zijn volgens Fortuin nodig om vrouwen meer te laten werken. Vanwege personeelstekorten in deze sector kunnen ouders hun kinderen daar niet altijd kwijt, aldus CNV. FNV wil onder meer dat de overheid kinderopvang gratis maakt voor iedereen, zodat vrouwen de ruimte krijgen meer uren te maken.

Werkgevers kunnen er volgens de bonden ook voor zorgen dat vrouwen meer uren kunnen werken. Bijvoorbeeld door flexibeler om te gaan met werktijden.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.