Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

De 31-jarige man werkte in de tijd van de coronapandemie als longverpleegkundige in het ziekenhuis. De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie, zonder instructies van een arts, medische handelingen uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. Hij zat sinds maandag 17 april vast.

De raadkamer oordeelde eerder nog dat de verdenking sterk genoeg was om hem vast te houden. Dit kwam toen vooral vanwege de belastende verklaringen die hij zelf zou hebben afgelegd tegenover medewerkers van de GGZ in Drenthe. In de gesprekken met de GGZ-medewerkers vertelde hij over de sterfgevallen in het ziekenhuis. Maar verder onderzoek heeft er nu nog niet toe geleid "dat concrete gevallen kunnen worden aangewezen waarbij de verdachte op ontoelaatbare wijze betrokken is geweest bij de dood van een of meerdere patiënten". Daarom komt hij vrij.

Onbeantwoorde vragen

Het Openbaar Ministerie meldt dat de komende tijd nog mogelijke getuigen worden gehoord. Ook is het onderzoek naar de medische dossiers nog niet klaar. De verwachting is dat er eind juni een "voorlopige inschatting" gemaakt kan worden. Het OM overweegt in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere families van mogelijke slachtoffers bijstaat, laat namens de cliënten weten dat ze nog veel onbeantwoorde vragen hebben. "De onzekerheid over de wijze waarop hun dierbare is gestorven, vreet echt aan hen. Het bericht dat de verdachte van mogelijke betrokkenheid bij de dood van hun familielid nu in vrijheid is gesteld, maakt de gehele situatie alleen nog maar complexer voor deze nabestaanden."

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.