Wet moet einde maken aan ellenlange procedures draagmoederschap
03 juli 2023 
1 min. leestijd

Wet moet einde maken aan ellenlange procedures draagmoederschap

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw wetsvoorstel voor het draagmoederschap verdeelt de coalitie. Een wettelijke regeling moet de procedure makkelijker maken en een einde maken aan betalingen voor het draagmoederschap. Maar de ChristenUnie laat al weten tegen te zijn, terwijl D66 het juist "een belangrijke stap" noemt.

"Voor de ChristenUnie staat het belang van het kind voorop en juist daarom hebben wij bezwaren tegen de verdere wettelijke regeling voor draagmoederschap", twitterde fractievoorzitter Mirjam Bikker. Volgens haar vergroot de wet de kans op misstanden.

Tweede Kamerlid Joost Sneller van D66 ziet het tegenovergestelde gebeuren. "Als een van de eerste landen in Europa krijgen we een goede regeling voor draagmoederschap. Met deze wet wordt dit veiliger voor draagmoeders, wensouders en kinderen", laat hij weten.

Weerwind

Het voorstel komt van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming - D66). Door het wettelijk vastleggen van het draagmoederschap gaan volgens hem de "ellenlange procedures" tot het verleden behoren. De ministerraad ging vrijdag akkoord met het plan.

De procedures zorgen voor onzekerheid bij de draagmoeder, het kind en de wensouders. Door het nu in de wet vast te leggen, wil Weerwind in de eerste plaats zorgen dat "kinderen geboren uit het draagmoederschap in ieder geval juridisch een goede start maken".

Speciaal register

Door de nieuwe wet kan de rechter straks al voor de conceptie regelen dat de wensouders vanaf de geboorte van het kind de wettelijke ouders zijn. Verder komt er een speciaal register. Daarin staat informatie over bijvoorbeeld de afspraken die draagmoeder en wensouders hebben gemaakt.

Ook wordt vastgelegd wat de wensouders voor de draagmoeder mogen vergoeden (bijvoorbeeld positiekleding) en hoe hoog die beperkte vergoeding mag zijn. Wensouders die een kind krijgen van een draagmoeder uit het buitenland kunnen onder voorwaarden straks van de wettelijke regeling gebruikmaken.

Straffen

Betaling of een ander voordeel voor het draagmoederschap wordt strafbaar. Er komt maximaal twee jaar cel op te staan of een geldboete van maximaal 22.500 euro voor de wensouders. De draagmoeder kan in dat geval zes maanden cel krijgen of 9000 euro boete, staat in het wetsvoorstel.

bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.