Zorgminister Kuipers wil niet af van eigen risico in de zorg
22 juni 2023 
0 min. leestijd

Zorgminister Kuipers wil niet af van eigen risico in de zorg

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers wil het eigen risico in de zorg niet afschaffen. Ook voelt hij er niets voor om de mondzorg weer op te nemen in het basispakket, zo zei hij in een debat met de Tweede Kamer. Hij benadrukte dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wel wordt vergoed. Een deel van de Kamer wil die twee maatregelen juist wel nemen vanwege de grote zorgen over de toenemende gezondheidsverschillen tussen mensen met geld en mensen die zorg mijden omdat ze die niet kunnen betalen.

Kuipers deelt weliswaar die zorg, maar ziet de voorstellen niet zitten. Ook het voorstel van de SP om een inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren, veegde hij als "niet opportuun" van tafel.

Het afschaffen van het eigen risico kost structureel 6 miljard euro, zei Kuipers. Met als gevolg dat de zorgkosten harder stijgen, de nominale zorgpremie omhoog moet en mensen met een laag inkomen die zorgtoeslag krijgen maar gezond zijn, slechter af zijn, betoogde Kuipers. "Dat vind ik niet gewenst."

De minister kent de signalen dat een toenemend aantal mensen niet meer naar de tandarts gaat. Dat doen zij "om financiële redenen, uit angst of uit schaamte", aldus Kuipers. Hij ziet het opnemen van mondzorg in de basisverzekering niet als dé oplossing. "Dit is een grove maatregel met grote financiële gevolgen, terwijl de problematiek bij bepaalde groepen met meerdere redenen speelt."

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.