AI algoritme voor niertransplantaties
Nieuws
Nieuws
2 min

AI algoritme toegepast voor accurate analyses en voorspellingen bij niertransplantaties

2 min

Wanneer er met gebruik van traditionele methodes een donornier wordt gevonden voor een patiënt, functioneert dit orgaan in het beste geval vijf tot tien jaar naar behoren. Zelfs gedurende deze jaren faalt 50% van de getransplanteerde nieren. Patiënten worden hierdoor gedwongen om terug te keren naar dialyse en de bijwerkingen hiervan. Hiermee start de zoektocht naar een donor opnieuw.

Gedurende vijf jaar werkte de Nederlandse Eric Spierings (PhD), onafhankelijk hoofdonderzoeker bij het Centrum voor Translationele Immunologie en EFI-geaccrediteerde laboratorium directeur van het laboratorium voor transplantaties van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, aan een oplossing. Hij is de grondlegger van de baanbrekende technologie van Pirche dat op basis van AI algoritmes ontelbare individuele variaties vergelijkt in 34.000 datapunten, afkomstig van de genetische typering van nierpatiënten en potentiële donoren.

Betere matches dankzij AI algoritmes

Hiermee kunnen in slechts drie seconden nauwkeurige voorspellingen worden gedaan van de compatibiliteit van het orgaan en het nieuwe lichaam. Er worden simulaties gecreëerd van de verwachte reactie van het immuunsysteem om de kans op orgaanafstoot in te schatten. Dit zorgt voor meer en bovenal betere matches waarmee de wachtlijsten en -tijden worden verkort en de bovengenoemde vijf tot tien jaar tot het orgaan faalt wordt verlengd tot minimaal 20 jaar. De technologie werd ontwikkeld tot een digitaal platform voor diagnostiek en in 2019 op de markt gebracht door een toegewijd team van experts waaronder Spierings, samen met medeoprichter en CEO van Pirche Thomas Klein.

Eenvoudige Plug and Play integratie

De technologie van Pirche kan middels een ‘Plug and Play’ systeem worden geïntegreerd in de bestaande IT-systemen van klinieken en ziekenhuizen. Inmiddels hebben ruim 850 transplantatiecentra wereldwijd toegang tot de technologie, waaronder UMC Utrecht, Charité in Berlijn, University Hospital Zurich en toonaangevende ziekenhuizen in Amerika. De effectiviteit van de technologie is uitgebreid aangetoond op basis van de gegevens van 250.000 patiënten. Ten slotte heeft Pirche commerciële contracten getekend met belangrijke spelers in de markt zoals ThermoFisher Scientific en Werfen.

Crowdfunding voor verhogen gebruik, bereik en impact

Met de bewezen succesformule op het gebied van niertransplantaties, ambieert Pirche om het gebruik, bereik en de impact van haar technologie wereldwijd te verhogen. Zo worden onder meer de Research & Development-inspanningen vergroot om de technologie door te ontwikkelen en inzetbaar te maken voor meer organen, waaronder de lever, het hart, de longen en de alvleesklier. Daarnaast ambieert het bedrijf om op korte termijn verder uit te breiden in de VS.

Om dit ambitieuze doel te bereiken is het bedrijf een crowdfunding campagne gestart op Invesdor. Pirche streeft ernaar om twee miljoen op te halen, met een minimum van €400.000.

 "Onze technologie wordt al door honderden artsen gebruikt om de beste medische beslissingen te nemen voor hun nierpatiënten. Echter, verdient iedereen die een transplantatie nodig heeft de best mogelijke match. Door de toegang tot onze technologie te vergroten en nieuwe toepassingen te ontwikkelen, hopen we een grote impact te hebben en een langer en beter leven voor alle patiënten te verwezenlijken. Daar kan iedereen aan bijdragen via onze crowdfunding campagne," aldus Spierings.

Reacties
Categorieën