Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot ruim honderd
Nieuws
Nieuws
08/29/2023
1 min
0

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot ruim honderd

08/29/2023
1 min
0

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen krijgen het drukker met de zorg voor mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten is opgelopen tot 114. Dat is het hoogste aantal sinds 30 mei.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde afgelopen vrijdag dat er 87 positief geteste mensen in de ziekenhuizen lagen. Dat betekent dat er tijdens het weekeinde 27 mensen meer zijn opgenomen dan het ziekenhuis hebben verlaten. Precies een week geleden hadden ziekenhuizen 72 mensen met corona onder hun hoede.

Vrijwel alle opgenomen patiënten liggen op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen. Hun klachten zijn dan relatief mild. Vier mensen liggen momenteel met coronaklachten op een intensive care.

Aantallen heel beperkt

In de afgelopen zeven werkdagen zijn 210 positief geteste mensen op een verpleegafdeling of intensive care beland, gemiddeld dertig per dag. Dat is de hoogste instroom in bijna drie maanden tijd.

In het rioolwater zijn de laatste weken iets meer deeltjes van het coronavirus te vinden. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer mensen besmet zijn. Maar vergeleken met eerdere coronagolven zijn de aantallen heel beperkt, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Nieuwe versie

Mogelijk heeft de lichte toename te maken met de opkomst van een nieuwe versie van het virus. Die heet EG.5, maar wordt ook wel Eris genoemd. Door een paar kleine veranderingen in de code is de nieuwe versie waarschijnlijk in staat om de opgebouwde afweer van mensen beter te omzeilen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat mensen door de nieuwe subvariant zieker worden dan door de oudere versies.

De coronavaccins zijn aangepast op de groep virusversies waartoe ook EG.5 beschermt. Die vaccins worden gebruikt bij de nieuwe ronde boosterprikken dit najaar en zouden dus ook extra bescherming tegen EG.5 moeten bieden.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties