Covidregeling voor zorgpersoneel wordt iets breder en simpeler
Nieuws
Nieuws
09/04/2023
1 min
0

Covidregeling voor zorgpersoneel wordt iets breder en simpeler

09/04/2023
1 min
0

DEN HAAG (ANP) - Het wordt voor zorgmedewerkers met langdurige covid iets eenvoudiger om compensatie aan te vragen. De overheid stelt 15.000 euro beschikbaar voor degenen die in de eerste coronagolf langdurig ziek zijn geworden en daardoor niet meer (volledig) konden werken. Betrokkenen kunnen tussen 25 september en 23 oktober 2023 een aanvraag indienen, meldt demissionair zorgminister Conny Helder in een Kamerbrief. Het is de bedoeling dat het geld nog dit jaar wordt uitbetaald.

Naar aanleiding van reacties die binnenkwamen op het concept heeft Helder de regeling iets aangepast. Zo kunnen straks ook zorgmedewerkers met een afgewezen WIA-beslissing nog een beroep doen op de regeling. Ook is de aanvraag makkelijker gemaakt. Zo hoeft de verklaring van de zorgaanbieder niet meer ondertekend te worden door een bestuurder, maar door de (toenmalig) leidinggevende van de betrokkene. Dat zal de drempel volgens Helder verlagen om zo'n verklaring te krijgen.

De regeling is volgens haar onuitvoerbaar voor zzp'ers, omdat het lastig is hun situatie objectief te beoordelen volgens de maatstaven. De PVV had erop aangedrongen om ook eenpitters onder de regeling te laten vallen. De minister stelt dat zzp'ers toch een aanvraag mogen indienen als ze vinden dat er wel wordt voldaan aan de voorwaarden. In specifieke gevallen kan de minister afwijken van de regeling, schrijft ze.

Zorgpersoneel dat in de eerste golf ziek werd, heeft voor het kabinet een speciale positie. Er was nog weinig over het virus bekend en zorgpersoneel beschikte toen ook niet altijd over voldoende beschermingsmiddelen, omdat er een wereldwijd tekort aan was.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties