Dijkstra blij met besluit voor versoepelen borstreconstructies
Nieuws
Nieuws
1 min

Dijkstra blij met besluit voor versoepelen borstreconstructies

1 min

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is blij met het besluit van de zorgverzekeraars om hersteloperaties van al eerder gereconstrueerde borsten makkelijker te vergoeden. Dat houdt in dat er geen foto's meer nodig zouden zijn van de verminkte borst om een aanvraag te beoordelen. De Tweede Kamer vroeg dinsdag in het vragenuurtje opheldering over deze praktijken, na berichtgeving in media dat verzekeraars soms nog steeds foto's willen zien voordat zij toestemming geven.

In 2021 had de Kamer al unaniem het kabinet verzocht een einde te maken aan het inzenden van naaktfoto's aan zorgverzekeraars. Vooral voor vrouwen die te maken krijgen met borstkanker is dat een vernedering. Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is het "ongelooflijk verdrietig" dat dit sindsdien niet is veranderd. Het gaat in dit soort situaties om een extra reconstructie die pas na enige tijd gewenst is, bijvoorbeeld als een eerdere operatie onvoldoende resultaat had.

Dijkstra, die voor het eerst de vertrokken Ernst Kuipers verving, noemde de verhalen van de vrouwen die te maken hebben met deze ingrijpende procedures "uiterst schrijnend". Ze wees erop dat de zorgverzekeraars al enige tijd met de plastisch chirurgen praten over betere procedures. Daar is volgens haar nu "deze belangrijke stap" uit voortgekomen. Het gesprek tussen de chirurgen en de verzekeraars over de invulling gaat nog door en Dijkstra zal dat streng in de gaten houden.

Een aantal fracties drong er bij Dijkstra op aan dat ook voor de vergoeding voor andere hersteloperaties geen naaktfoto's meer nodig zijn. Het kan dan gaan om brandwonden, een ongeluk of een ziekte waarvoor reconstructies nodig zijn. De minister wilde daar niet op vooruitlopen en komt er later op terug. Ze wees er op dat zorgverzekeraars ook de taak hebben om te sturen op de doelmatigheid en rechtmatigheid van de zorguitgaven.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën