Dit najaar weer coronaprik voor zorgmedewerkers en kwetsbaren
11 juli 2023 
1 min. leestijd

Dit najaar weer coronaprik voor zorgmedewerkers en kwetsbaren

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers en mensen in risicogroepen kunnen dit najaar een nieuwe prik halen tegen het coronavirus, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij neemt hiermee het advies over dat de Gezondheidsraad vorige week uitbracht. Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een vaccinatie is volgens het ministerie 7,5 miljoen, maar op basis van eerdere rondes zullen naar verwachting ongeveer 4 miljoen mensen echt een prik laten zetten.

Mensen behoren tot een risicogroep als ze 60 jaar of ouder zijn of als ze om medische redenen meer gevaar lopen. Het hier gaat bijvoorbeeld om mensen met een afweerstoornis. Ook de groep die jaarlijks wordt opgeroepen voor een griepprik komt in aanmerking voor een vaccinatie. Zorgmedewerkers mogen een prik halen als zij direct contact hebben met patiënten. Zwangere vrouwen kunnen het hele jaar door worden gevaccineerd. "Het is nodig omdat het met name de kans op ernstige ziekte en op ziekenhuisopname aanzienlijk verkleint", zegt Kuipers.

Het is volgens Kuipers niet nodig om de rest van de bevolking een prik tegen het coronavirus te geven. Deze groep is namelijk voldoende beschermd volgens de minister omdat zij eerder besmet zijn geweest, zijn gevaccineerd of beide. Bovendien is de kans dat ze ernstig ziek worden door het coronavirus relatief klein. In specifieke gevallen mogen ook niet-kwetsbare mensen een vaccinatie halen. Dat kan bijvoorbeeld als een gezinslid tot een risicogroep behoort of als iemand zich ernstige zorgen maakt om ziek te worden.

XBB-variant

De bewindsman mikt erop dat de eerste prikken worden gezet in oktober. Mensen krijgen een door BioNTech/Pfizer ontwikkeld nieuw vaccin toegediend dat is toegespitst op de XBB-variant van het coronavirus. Die variant circuleert nu veel en is een subvariant van omikron. Als dat vaccin onverhoopt nog niet op tijd beschikbaar is, zal Kuipers zich beraden op een ander vaccin dat nog voldoet.

De vaccinaties worden uitgevoerd door de GGD'en. Kuipers heeft hen gevraagd voorbereidingen te treffen. Huisartsen krijgen geen rol. Dat ligt deze keer niet voor de hand, zegt de minister desgevraagd, omdat deze ronde niet samenvalt met de jaarlijkse griepprik. Bovendien hebben huisartsen het volgens hem al druk.

Advies Gezondheidsraad

De minister neemt later nog een besluit over het advies van de Gezondheidsraad om elk jaar in de herfst te vaccineren tegen het coronavirus.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.