VWS: coronaprik vanaf 2 oktober beschikbaar voor risicogroep
Nieuws
Nieuws
09/21/2023
1 min
0

VWS: coronaprik vanaf 2 oktober beschikbaar voor risicogroep

09/21/2023
1 min
0

DEN HAAG (ANP) - De coronaprik is vanaf 2 oktober beschikbaar voor mensen die een hoger risico lopen ernstig ziek te worden door corona, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het gaat dan onder meer om 60-plussers en zwangeren.

Ook zorgmedewerkers die direct in contact komen met patiënten of cliënten kunnen een coronaprik halen. Het gaat om het meest actueel beschikbare vaccin, het zogeheten XBB-vaccin. Volgens het ministerie kent dit "de meest beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus."

Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD.

Minder ziekmakend

Dit geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, bijvoorbeeld wegens een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts. Het is tot eind december mogelijk om de coronaprik te halen. Daarna blijft de prik beschikbaar voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen.

Het ministerie wijst erop dat het coronavirus er nog steeds is en kan opleven. De coronaprik is daarom belangrijk voor de mensen met een hoger risico. Dat iedereen in Nederland een prik krijgt, is niet nodig omdat onder de bevolking een brede bescherming tegen corona is opgebouwd. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide, aldus het ministerie. Ook is de omikronvariant van het virus minder ziekmakend.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties