Driekwart miljoen voor onderzoek naar voorkomen sportblessures
19 juli 2023 
0 min. leestijd

Driekwart miljoen voor onderzoek naar voorkomen sportblessures

ZWOLLE (ANP) - Een samenwerkingsverband uit Enschede krijgt 750.000 euro subsidie voor onderzoek naar belastbaarheid van mensen en het voorkomen van sportblessures. De onderzoekers willen tijdens de sportieve inspanning inzichtelijk krijgen hoe iemand belast wordt en hoeveel belasting iemand aan kan.

Door metingen te combineren met videobeelden kan direct worden gezien hoeveel een sporter kan verdragen, schrijft de provincie Overijssel. Zo kan bijvoorbeeld worden gezien hoeveel iemand die aan het sporten is nog kan rennen. Ook fysiotherapeuten kunnen dit gebruiken om revalidatietrajecten van patiënten te bespoedigen.

Het geld is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor Oost-Nederland. De Europese Unie heeft hiervoor 83 miljoen euro beschikbaar gesteld tussen 2021 en 2027. Het Rijk heeft daar nog 44 miljoen euro bijgestort. Het samenwerkingsverband bestaat uit de Universiteit Twente, DEMCON JOHAN Sports, 360SportsIntelligence Research and Development, Pro-F fysiotherapie en FC Twente'65.

Uit het fonds is ook 750.000 euro gegeven aan een project dat kijkt naar het hergebruik van metalen. Het gaat om een detectiesysteem dat meerdere soorten metaal kan herkennen binnen afval, waardoor dat weer hergebruikt kan worden. Door het terugwinnen van de metalen willen Riwald B.V. uit Almelo, Riwo Engineering uit Oldenzaal en Stichting T-Valley uit Enschede er ook voor zorgen dat er minder metaal gewonnen hoeft te worden.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.