Gezondheidsdiensten delen zorgen over dalende vaccinatiegraad
01 juli 2023 
1 min. leestijd

Gezondheidsdiensten delen zorgen over dalende vaccinatiegraad

UTRECHT (ANP) - Ook de gezondheidsdiensten maken zich zorgen over de daling van de vaccinatiegraad in Nederland. "Samen met het RIVM en andere zorgpartners moeten we stilstaan bij de vraag waarom er sprake is van deze daling en op zoek gaan naar oplossingen om de vaccinatiegraad te verhogen", reageert koepelorganisatie GGD GHOR op het jaarrapport dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag publiceerde.

Voor het eerst in decennia lag de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma vorig jaar onder de 90 procent van de jongste groep kinderen. Onder dit programma vallen de inentingen tegen twaalf infectieziekten, waarvan een deel al tijdens de babytijd begint. Het RIVM zelf en staatssecretaris Maarten van Ooijen spraken daar ook al hun bezorgdheid over uit. Hoewel de bevolking als geheel nog wel goed is beschermd en veruit de meeste ouders hun kinderen wél laten vaccineren, hopen ze de licht dalende trend te keren.

GGD-GHOR stelt vast dat de vaccinatiegraad lager ligt dan de streefwaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld. Dat is vooral bij mazelen en HPV het geval.

Monitoring

De koepel van GGD'en pleit voor een goede monitoring. Die is er niet gemakkelijker op geworden sinds mensen uit privacy-overwegingen om toestemming wordt gevraagd voor het registreren van hun vaccinaties bij het RIVM.

"Deze anonieme vaccinaties kunnen niet meegeteld worden bij het berekenen van de vaccinatiegraad, waardoor deze lager kan lijken dan de vaccinatiegraad daadwerkelijk is", legt GGD-GHOR nog eens uit. Volgens het RIVM gaat het nu overigens nog niet om grote verschillen. Directeur Ton Coenen van GGD GHOR Nederland benadrukt verder dat het belangrijk is dat mensen weten waarom vaccinaties geregistreerd worden. "Zo kunnen we goede voorspellingen doen over mogelijke infectieziekte-uitbraken en vaccinatiezorg op maat aanbieden, zodat vaccinatiegraden in een wijk of regio voldoende hoog blijven".

Voorlichting en gesprekken met ouders en jongeren zijn ook van groot belang, vindt Coenen, "zodat iedereen goed geïnformeerd is. Alleen zo kunnen zij een weloverwogen keuze maken over vaccineren."

bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.