Hooikoortsklachten nemen sterk toe, huisartsen zien verdubbeling
14 juni 2023 
1 min. leestijd

Hooikoortsklachten nemen sterk toe, huisartsen zien verdubbeling

UTRECHT (ANP) - Steeds meer Nederlanders hebben zo veel last van hooikoortsklachten, dat ze ermee naar de huisarts gaan. Volgens gezondheidsinstituut Nivel is het aantal huisartsbezoeken vanwege overgevoeligheid voor pollen ruim verdubbeld in een week tijd, tot bijna 500 consulten per 100.000 inwoners. Dat is een veel hoger aantal dan vorig jaar rond dezelfde tijd van het jaar.

Een vergelijkbare piek deed zich in 2021 voor. De huidige stijging "hangt samen met een piek in pollen in de lucht, met name graspollen, door het warme en droge weer", legt het Nivel uit.

Dat de lucht momenteel grote hoeveelheden stuifmeel bevat, blijkt ook uit doorlopende metingen van de pollenconcentratie door het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Daaruit blijkt dat er momenteel vooral veel stuifmeel van grassen is. Ook de website pollennieuws.nl signaleert dat. Op die site staat een kaartje van Nederland met de pollenverwachting. Daarop staat dat bijna in het hele land "extreem veel pollen" in de lucht zit. In kustregio's is dat iets minder, daar is sprake van "veel pollen".

Zeer sterk allergeen

"Onder droge, zonnige en wat winderige weersomstandigheden laten de bloeiende grassen het pollen of stuifmeel vrij in de lucht", leggen de makers van pollennieuws uit. "Dit is zeer sterk allergeen en meer dan twee miljoen mensen zullen dat dan ook merken. Ze krijgen flink last van hooikoortsachtige klachten: niessalvo’s, jeukende ogen, vermoeidheid, verminderde concentratie en slechter slapen."

Hooikoorts is eigenlijk een wat misleidende term, omdat het niet specifiek door hooi wordt veroorzaakt en ook geen vorm van koorts is. De medische term voor de klachten die mensen met hooikoorts ervaren, is allergische rinitis.

Artsen adviseren mensen met klachten onder meer het contact met stuifmeel te vermijden, buiten een zonnebril te dragen, wasgoed niet buiten de laten drogen en niet het gras te maaien. Wie erge klachten heeft, kan ook nog de neus spoelen met een zoutoplossing, en antihistaminica nemen. Thuisarts.nl tipt ook nog om op vakantie te gaan naar een plek aan zee, of juist hoog in de bergen.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.