Forse piek in hooikoortsklachten weer achter de rug
12 juli 2023 
0 min. leestijd

Forse piek in hooikoortsklachten weer achter de rug

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat met stevige hooikoortsklachten naar de huisarts gaat is de laatste weken weer afgenomen, na een forse piek begin juni. Huisartsen zagen toen meer dan 500 patiënten met hooikoortsklachten per 100.000 inwoners. Dat aantal is volgens de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Nivel afgenomen tot iets meer dan 100 consulten per 100.000 inwoners in de afgelopen week.

Ook uit pollenmetingen blijkt dat in de lucht nu een stuk minder stuifmeel van grassen zit dan een paar weken geleden. De meting van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond laat ongeveer een halvering zien ten opzichte van de piek op 9 juni. Dan nog zijn de concentraties relatief hoog.

De hoeveelheid pollen in de lucht is sterk afhankelijk van het weer. Als het droog en zonnig is, met wat wind erbij, hebben mensen die er gevoelig voor zijn vaak het meeste last van klachten. Ze moeten veel niezen en sommigen hebben ook last van jeukende ogen, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Hooikoorts is eigenlijk een wat misleidende term, omdat het niet specifiek door hooi wordt veroorzaakt en ook geen vorm van koorts is. De correcte medische term is allergische rinitis.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.