Is het oké om na afloop van therapie nog contact te houden met je therapeut?
Het eindigen van je therapie kan een vreemde ervaring zijn. Soms kan dit als een gat voelen in je leven, alsof je afscheid moet nemen van iemand die tot je gegroeid is of vreemd voelen om niet meer je ei kwijt te kunnen bij iemand waarbij dat onvoorwaardelijk kan. Maar wat gebeurt er nadat de officiële therapieperiode ten einde is gekomen? Is het nog steeds acceptabel om contact te houden met je therapeut, zelfs nadat de sessies zijn afgerond?
De Overgang na Therapie
Deze vraag is begrijpelijk en komt vaak voor bij mensen die hebben geprofiteerd van therapie en zich verbonden voelen met hun therapeut. Het antwoord is niet eenvoudig en hangt af van verschillende factoren, waaronder de therapeutische benadering, de ethische richtlijnen van de therapeut en de individuele behoeften en grenzen van zowel de cliënt als de therapeut.
Therapeutische Benaderingen en Richtlijnen
Sommige therapeuten moedigen na-therapie contact aan als een manier om de voortgang van de cliënt te volgen en te ondersteunen. Dit kan vooral waardevol zijn bij langdurige therapieën waarin diepe banden tussen cliënt en therapeut zijn ontwikkeld. Een kort bericht om te laten weten hoe het gaat, kan een geruststellend gebaar zijn voor iemand die door een moeilijke tijd gaat.
Respect voor Grenzen en Onafhankelijkheid
Aan de andere kant hebben veel therapeuten duidelijke grenzen als het gaat om na-therapie contact. Dit kan voortkomen uit professionele ethische codes die de grenzen van de therapeut-cliëntrelatie benadrukken en het risico op afhankelijkheid of verkeerde interpretaties verminderen. Het kan ook voortkomen uit praktische overwegingen, zoals het feit dat de therapeut mogelijk niet beschikbaar is voor voortdurend contact vanwege andere verplichtingen en de noodzaak om professionele afstand te bewaren.
Als cliënt is het belangrijk om deze grenzen te respecteren en te begrijpen dat het doel van therapie is om uiteindelijk onafhankelijk te worden en de vaardigheden te ontwikkelen om zelfstandig met uitdagingen om te gaan. Dit betekent niet dat je nooit meer contact kunt hebben met je therapeut, maar eerder dat je moet streven naar een gezonde balans tussen zelfstandigheid en ondersteuning.
Communicatie en Duidelijke Verwachtingen
Het Pad naar Persoonlijke Groei
Kortom, het is niet ongebruikelijk om na afloop van je therapie nog contact te hebben met je therapeut, maar het is belangrijk om de grenzen en verwachtingen duidelijk te bespreken en te respecteren. Of je nu besluit om af en toe een bericht te sturen om te laten weten hoe het met je gaat of om afstand te nemen en je eigen weg te gaan, het belangrijkste is dat je de vaardigheden en inzichten die je tijdens de therapie hebt opgedaan, gebruikt om een gezond en bevredigend leven te leiden.
Therapie kan een belangrijke rol spelen in onze persoonlijke groei en welzijn, maar uiteindelijk is het aan ons om de veranderingen te omarmen en de weg voorwaarts te vinden, zelfs als dat betekent dat we afscheid moeten nemen van onze therapeutische steun.
Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel of vragen die je zou willen stellen die te maken hebben met dit onderwerp? Laat het ons (anoniem) weten in de opmerkingen hieronder. Wie weet schrijven we er een nieuw artikel over!
Ook interessant om te lezen
Bekijk hier ons overzicht van de gezondheidscategorie Mentale Gezondheid. Verder hebben we suggesties die aansluiten op dit artikel 'Is het oké om na afloop van therapie nog contact te houden met je therapeut?' hieronder:
- Ik wil met iemand praten over mijn leven
- Familieopstellingen - Een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling
- 5x Apps om je mentale gezondheid te verbeteren
- Documentaires over seksueel misbruik en/of seksueel geweld
- Hoe is het om in therapie te gaan voor PTSS?