Familieopstellingen - Een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling
Mentale Gezondheid
Mentale Gezondheid
06/10/2023
3 min
2

Familieopstellingen - Een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling

06/10/2023
3 min
2

Het systemisch denkgoed brengt onbewuste dynamieken aan het licht. Het zorgt er daarnaast voor dat je jezelf bewust wordt van onbewuste patronen. Het systemisch werk dringt door naar de kern van het probleem, en dat zorgt ervoor dat je vaak een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling kan maken. Maar wat is systemisch denken precies en wat heeft dit te maken met familieopstellingen?

Tip: Bekijk onze lijst met boeken over familieopstellingen en het familiesysteem.

Systemisch denken

Om te begrijpen wat een familieopstelling precies is en doet, is het belangrijk om te snappen wat systemisch denken is. Systemisch denken is een wetenschappelijke benadering waarbij je kijkt naar verschijnselen binnen de context waarin ze zich bij jou tonen in relatie tot de jouw geschiedenis waarmee ze samenhangen. Systemisch denken gaat over het zichtbaar maken van onzichtbare dynamieken in je systemen. Je systeem bij een familieopstelling heet het familiesysteem. Met het familiesysteem wordt bedoeld: je ouders, broers, zussen, ooms, tantes, neven, nichten, verre voorouders of andere belangrijke mensen waarmee je bent grootgebracht. Om met systemisch denken naar het grotere geheel te kunnen kijken, in plaats van allerlei afzonderlijke gebeurtenissen van jouw familiesysteem, is een familieopstelling geschikt.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een opstelling en ruimtelijke weergave van gezins- of familieleden in een ruimte. Aan de hand van deze opstellingen worden verhoudingen die jij als persoon hebt met andere mensen gevisualiseerd. Hierdoor kun je onbewuste dynamieken en symptomen, die jij hebt met de mensen in je systeem, inzichtelijk krijgen. Het is de bedoeling dat jij als deelnemer een vraagstuk inbrengt waar je mee aan de slag wilt gaan.

Wat is het doel van een familieopstelling? Wat bereik je ermee?

Een familieopstelling laat zien hoe gedrag en emoties zich soms generaties lang blijven herhalen zonder dat we ons daar bewust van zijn. Door deze dynamieken zichtbaar te maken ontstaat er inzicht bij mensen en geeft het rust en vrijheid. Uitgangspunt is dat kinderen -onbewust en uit liefde- problemen en emoties van ouders of andere familieleden op zich nemen. Deze zogeheten 'verstrikkingen' komen in ons volwassen leven op verschillende levensgebieden tot uitdrukking. Bijvoorbeeld in je relaties, vriendschappen, werk en/of gezondheid.

Het systemisch denkgoed brengt onbewuste dynamieken aan het licht en vervolgens kan gewerkt worden aan meer rust, balans en verbinding in het hele familiesysteem. Het zorgt er daarnaast voor dat je jezelf bewust wordt van onbewuste patronen. Het systemisch werk dringt door naar de kern van het probleem en dat zorgt ervoor dat je vaak een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling kan maken.

Hoe ziet een familieopstelling eruit? Wat moet ik mij daarbij voorstellen

De bekendste vorm van een familieopstelling is een ruimte met mensen die ook wel ‘representanten’ worden genoemd. Deze representanten vertegenwoordigen ieder iemand uit jouw familiesysteem. Jij als ‘hoofdrolspeler’ in je familiesysteem stelt mensen in de ruimte op. Zo kan een representant bijvoorbeeld je moeder of opa zijn. Als je iemand opstelt, bepaal je ook in welke kijkrichting iemand kijkt of wat de afstand is van jou als hoofdrolspeler. De manier waarop jij je representanten opstelt, kan nieuwe informatie bevatten die jou helpen je vraagstuk te beantwoorden. Tijdens de familieopstelling ervaren de representanten vaak ook de emoties van de persoon die ze vertegenwoordigen. Bij kinderen worden de mensen vaak vervangen met Lego-poppetjes, placemats of andere figuren die het familiesysteem representeren.

Kosten en vergoeding familieopstelling

De kosten van een familieopstelling kunnen variëren tussen de €75,- en €125,-. Vanuit de basisverzekering kun je hiervoor een vergoeding krijgen. Je kunt aan je arts of psycholoog advies inwinnen bij het vinden van een trainer, coach en/of psycholoog voor familieopstellingen. Mocht je toch zelf liever op zoek gaan? Dan kan deze website je helpen bij het vinden van een therapie met familieopstellingen bij jou in de buurt. Ook kun je natuurlijk veel boeken vinden over familieopstellingen en het uitvogelen van je familiesysteem. We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met goede boeken die zeker het lezen waard zijn.

Meer over familieopstellingen en het familiesysteem

Aan de slag met het systemische denkgoed? UNLP!

UNLP is een opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling die je op het gebied van Neuro Linguistisch Programmeren (NLP) zowel privé als op zakelijk gebied veel kunnen opleveren. Het UNLP geeft regelmatig 2-daagse workshops om kennis te maken met het systemisch denkgoed. En voor degene die een stap verder willen maken is er een basisopleiding van 8 dagen. En is er nog een 8-daagse verdieping daarna om te volgen.

Reacties