Stel je voor: een reis naar herstel, geen of minder herbelevingen en meer rust in je leven waardoor je emoties minder of zelfs helemaal niet meer de overhand nemen. Dat is wat therapie voor Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) belooft. In dit artikel duiken we dieper in op wat het echt betekent om deze weg te bewandelen. Van de verschillende behandelmethodes tot de uitdagende momenten en uiteindelijke verandering. We nemen je mee op een reis door de ervaring van therapie voor PTSS, zodat je een beter inzicht krijgt in wat het inhoudt.
Kennisbank: Lees hier wat een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) is.
Behandelmethodes voor PTSS
Therapie voor PTSS kent verschillende benaderingen, van cognitieve gedragstherapie tot EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Elke therapie kan variëren in duur en intensiteit, afhankelijk van de individuele behoeften en de ernst van de symptomen. Het is belangrijk op te merken dat wat voor de een werkt, niet per se voor de ander zal werken. Gelukkig zijn therapeuten getraind om de juiste benadering te vinden die past bij jouw unieke situatie. Bij 80% van de mensen die psychotherapie nemen, worden de klachten minder.
Eerste paar gesprekken zijn spannend
Het betreden van de therapieruimte kan aanvoelen als het betreden van onbekend terrein. Het is niet erg als je niet meteen alles op tafel gooit, soms heb je tijd nodig om vertrouwd te raken aan de omgeving. De eerste paar gesprekken zijn vaak spannend, je zult je nerveus voelen, weg willen en merkt misschien zelfs vervelende lichamelijke reacties (willen vluchten, zweten, koude handen en dat soort dingen). Misschien twijfel je zelfs na slechts enkele sessies of de therapie wel geschikt is voor jou. Maar geef het een kans. Het kost tijd om een band op te bouwen met je therapeut en om je comfortabel te voelen met het delen van je vervelende gedachten en gevoelens.
“Ik vertelde niet meteen mijn hele verhaal, ik voelde mij daardoor soms schuldig na de gesprekken met mijn therapeut omdat ik het gevoel had niet eerlijk te zijn. Achteraf begrijp ik dat het heel normaal is om niet meteen je hele verhaal op tafel te gooien en dat het vertellen van traumatische gebeurtennissen soms tijd nodig heeft. Maar toen het verhaal eruit was, leek het bijna alsof ik weer lucht had om te ademen, ongelofelijk.”
Ontregelen van je leven
Het starten van therapie kan je leven ontregelen. Het is normaal om te worstelen met het vinden van een balans tussen therapie, werk, studie, familie en vrienden. Je zult merken dat sommige dagen moeilijker zijn dan andere, en dat je je soms slechter voelt dan voordat je begon. Het kan soms ook erg eenzaam voelen. Maar weet dat deze hobbelige weg een teken is van verandering en groei.
“Ik voelde mij vaak eenzaam, boos, verdrietig en onbegrepen. Er zat druk op mijn relatie omdat ik weinig emotionele ruimte had voor andere dingen dan mijn eigen dingen. Ik wilde stoppen met therapie maar ik voelde ook dat ik niet meer terug wilde naar mijn eigen leven. Ik heb mijn therapie doorgezet en het voelt nu eindelijk alsof ik weer kan ademen! Weet dat het mooiste uitzicht vaak pas komt na de zwaarste klim.”
Confrontatie met jezelf
Therapie voor PTSS brengt vaak confrontaties met jezelf met zich mee. Het kan voelen alsof je terug in de tijd wordt geworpen naar de momenten van trauma. Dit kan leiden tot het vastlopen in destructieve gewoonten en gedachtepatronen. Maar dit is een cruciaal onderdeel van het helingsproces, waarbij je de kans krijgt om oude wonden te helen en te genezen. Probeer goed in contact te blijven met je therapeut, ook als de schaamte groot is.
“Ik viel terug in oude gewoontes zoals het onderdrukken van mijn gevoelens en gedachtes met middelen. Dit deelde ik met mijn therapeut en met behulp van mijn therapeut kon ik het weer onder controle krijgen. Ook mijn partner was erg begripvol toen ik dit deelde. Nu weet ik veel beter hoe ik patronen van mezelf herken en kan ik voorkomen dat ik terugval in dit soort gewoontes.”
Therapie voor PTSS kan soms voelen alsof je vastloopt
Soms lijkt het alsof de behandeling niet lijkt aan te slaan en wil je stoppen. Maar wees eerlijk tegen jezelf, bedenk waarom je wil stoppen of waarom het voelt alsof je vastloopt. Ben je de behandeling aan het vermijden uit angst om de vervelende ervaringen die je hebt meegemaakt opnieuw te ervaren? Is het eng om te benoemen wat je is overkomen? Voelt het alsof het allemaal geen zin heeft omdat je leven ontregeld is? Je kunt jezelf verliezen in cirkelredeneringen en de druk kan overweldigend zijn. Maar blijf praten, blijf uitdagen en blijf vertrouwen opbouwen, zowel in jezelf als in je therapeut. Het is een proces van vallen en opstaan, maar met volharding zul je uiteindelijk vooruitgang boeken en jezelf belonen met innerlijke rust. Soms helpt het ook om je naast de therapie te verdiepen in je trauma.
Bekijk bijvoorbeeld eens onze boekenlijst over het verwerken van seksueel misbruik.
De behandeling en het contact met je therapeut
Een open communicatie met je therapeut is essentieel. Misschien ben je regelmatig ontmoedigd in het uiten en ervaren van emoties, waardoor je geleidelijk aan het vermogen verloor om je gevoelens te uiten. Maar de realiteit is dat je gevoelens er echt zijn, ongeacht of je ze uit of niet. Het negeren van je emoties en gevoelens belasten alleen jou, ze kunnen zich kunnen ophopen in je lichaam en zelfs fysieke klachten geven. Blijf altijd eerlijk over je gevoelens en gedachten met betrekking tot de behandeling. Je therapeut is er om je te begeleiden en ondersteunen tijdens dit proces, dus maak optimaal gebruik van hun expertise en steun. Als het je niet lukt om te praten, over je gevoelens, emoties en gedachtes, probeer ze dan op te schrijven. Ook dit kun je bespreken met je therapeut, je therapeut is er voor jou en om jou te helpen.
Verandering
Therapie voor PTSS is intens en vol met ups en downs. Soms voel je je slechter voordat je je beter gaat voelen. Maar weet dat verandering mogelijk is. Het kan tijd kosten, maar geleidelijk aan zul je merken dat de last van het verleden lichter wordt. Ieder individu reageert anders op therapie, dus wees geduldig en geef jezelf de tijd die je nodig hebt.
Einde van Therapie
Het einde van de therapie wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de vooruitgang die je hebt geboekt en de doelen die je hebt bereikt. Samen met je therapeut zul je beslissen wanneer het juiste moment is om de therapie af te ronden en om te kijken naar de toekomst.
Therapie voor PTSS is een reis van zelfontdekking en genezing. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is de moeite waard. Blijf vastberaden, blijf openstaan voor verandering, en weet dat je niet alleen bent op deze weg naar herstel.
Wil jij je ervaringsverhaal delen dan kan dit anoniem via deze link.
Afscheid nemen van je therapeut
Het eindigen van je therapie kan een vreemde ervaring zijn. Soms kan dit als een gat voelen in je leven, alsof je afscheid moet nemen van iemand die tot je gegroeid is of vreemd voelen om niet meer je ei kwijt te kunnen bij iemand waarbij dat onvoorwaardelijk kan. Maar wat gebeurt er nadat de officiële therapieperiode ten einde is gekomen? Is het nog steeds acceptabel om contact te houden met je therapeut, zelfs nadat de sessies zijn afgerond?
Je leest de antwoorden op deze vragen in dit artikel.