9x documenaires over seksueel misbruik en/of seksueel geweld
Mentale Gezondheid
Mentale Gezondheid
02/21/2024
5 min
0

Documentaires over seksueel misbruik en/of seksueel geweld

02/21/2024
5 min
0

Bekijk de heftige, maar vaak onvertelde verhalen van seksueel misbruik met onze lijst van must-see documentaires. Van de schokkende onthullingen in de Belgische serie "Godvergeten" tot de diepgaande verhalen van overlevenden in "Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America", bieden deze documentaires een krachtige kijk op de realiteit van misbruik en de impact ervan. Of je nu een naaste bent die beter wil begrijpen, een overlevende die zoekt naar erkenning, of iemand die professioneel betrokken is bij dit gevoelige onderwerp, deze selectie biedt inzichten die je niet mag missen.

  Let op: de documentaires bevatten triggers en kunnen beladen zijn voor mensen die vergelijkbare trauma's hebben ervaren. Mocht je liever lezen over dit onderwerp dan hebben we hier een lijst voor je samengesteld die jou kan helpen bij je herstel.

Coos en de Colafles

Coos en de Colafles" is een aangrijpende documentaire die de impact van seksueel geweld belicht. Coos, een ogenschijnlijk stoere man, draagt een jeugdtrauma met zich mee waarbij een colafles en een grote groep jongeren betrokken waren. Na jaren van stilte en vermijding voelt Coos nu dat het tijd is om zich openlijk uit te spreken. Door virtual reality probeert hij samen met zijn vrienden terug te gaan naar die dag. Maar herinneren ze het incident nog? En begrijpen ze de impact op Coos' leven? De film verkent vriendschap, trauma en verzoening, terwijl Coos zijn pijnlijke verleden confronteert en zijn vrienden met de gevolgen van hun acties worden geconfronteerd.

Bekijk hier de documentaire "Coos en de Colafles".

Godvergeten

Deze spraakmakende vierdelige documentaire vertelt het verhaal van Belgische mannen en vrouwen die als kind slachtoffer werden van seksueel misbruik en mishandeling door katholieke priesters en paters. De serie toont de pijnlijke gevolgen van het misbruik op zowel fysiek als mentaal vlak, en belicht ook de reacties van ouders en familieleden. Daarnaast wordt de poging tot gerechtigheid behandeld, met speciale aandacht voor ‘Operatie Kelk’ en de juridische strijd tegen de daders, inclusief een aanklacht tegen de paus in Rome.

Bekijk hier de documentaire "Godvergeten".

Audrie & Daisy

"Audrie & Daisy" is een Amerikaanse documentaire die de verhalen van twee tienermeisjes, Audrie Pott en Daisy Coleman, vertelt, die elk slachtoffer werden van afzonderlijke seksuele aanvallen op respectievelijk 15- en 14-jarige leeftijd. De film volgt hun ervaringen na de aanvallen, inclusief cyberpesten en misbruik, en belicht de gevolgen van seksueel geweld, inclusief de tragische zelfmoord van Audrie Pott en Daisy Coleman.

Bekijk hier de documentaire "Audrie & Daisy".

Wij praten niet

De documentaire volgt vier jongeren die worstelen met de innerlijke strijd van seksueel geweld en uitbuiting. Onder begeleiding van therapeuten proberen ze los te komen van hun verleden en hun zelfbeeld te herstellen. Het geweld waarmee ze te maken hebben gehad, is zo alledaags dat zelfs het woord 'verkrachting' hen niet meer raakt. Desondanks leren ze stap voor stap hun eigen grenzen aan te geven, keuzes te maken en hun boosheid en beschadigd vertrouwen te verwerken, waardoor ze zeggenschap over hun eigen lichaam terugkrijgen en zelfs een beetje van zichzelf leren houden.

Bekijk hier de documentaire "Wij praten niet".

Victim Blaming

In deze documentaire onderzoekt filmmaker Sunny Bergman het fenomeen van victim blaming, waarbij bijna alle slachtoffers van seksueel geweld te maken krijgen met beschuldigende reacties en vragen wanneer ze hun ervaringen delen. Bergman gaat in gesprek met slachtoffers om de impact van deze reacties te begrijpen, die vaak net zo traumatisch zijn als de ervaringen zelf. De documentaire werpt licht op de mechanismen achter victim blaming en de gevolgen ervan voor degenen die seksueel geweld hebben meegemaakt.

Bekijk hier de documentaire "Victim Blaming".

Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America

In de Netflix-documentaire 'Scouts Honor: the Secret Files of the Boy Scouts of America' wordt onthuld dat meer dan 82.000 misbruikclaims zijn ingediend tegen voormalige scoutsleiders. Regisseur Brian Knappenberger belicht de decennialange doofpotpraktijken van de Boy Scouts of America, met getuigenissen van overlevenden, klokkenluiders en experts, waardoor de hartverscheurende impact van seksueel misbruik aan het licht komt. De documentaire toont emotionele getuigenissen van overlevenden, die hun ervaringen van misbruik delen en de schaamte en trauma's benoemen die zij nog steeds met zich meedragen.

Bekijk hier de documentaire "Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America".

Niks aan de hand

Miranda, 47 jaar oud, deelt haar hartverscheurende verhaal in "Niks aan de Hand", waarin ze onthult dat ze van haar 4e tot haar 13e seksueel misbruikt werd door haar tien jaar oudere neef. Ze beschrijft hoe ze het misbruik als kind verborgen hield, zelfs toen er vermoedens waren, en hoe de pleger haar gevoel van veiligheid bedreigde. De documentaire volgt Miranda terwijl ze de confrontatie letterlijk (face-to-face) aangaat met haar neef, in de hoop antwoorden te vinden die haar kunnen helpen bij het verwerken van haar trauma, dat haar leven ruim dertig jaar later nog steeds beheerst.

Bekijk hier de documentaire "Niks aan de hand".

De kinderen van Ruinerwold

Regisseur Jessica Villerius volgt anderhalf jaar lang de vier oudste kinderen van het gezin Ruinerwold, dat jarenlang onder de radar leefde op een afgelegen boerderij en wereldnieuws werd na de ontsnapping van de jongste broer, 'Jan'. De documentaireserie, genaamd "De kinderen van Ruinerwold", geeft een uniek inzicht in het geheime en ongeregistreerde leven van de familie, waarbij de oudste kinderen voor het eerst hun verhaal delen. Ze vertellen over hun ervaringen en het geheimhouden van het bestaan van hun jongere broers en zussen.

Bekijk hier de documentaire "De kinderen van Ruinerwold".

Jason

"Jason" biedt een ontroerend en eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat na een traumatische jeugd en een opsluiting door jeugdzorg op zestienjarige leeftijd. Filmmaker Maasja Ooms volgt Jason Bhugwandass nauwlettend terwijl hij worstelt met de psychische gevolgen van zijn ervaringen. De documentaire belicht niet alleen zijn lijden, maar ook zijn vastberadenheid om anderen te behoeden voor soortgelijke trauma's. De film werpt een kritische blik op het systeem van JeugdzorgPlus in Nederland en de impact ervan op kwetsbare jongeren.

Bekijk hier de documentaire "Jason".

The Hunting Ground

"The Hunting Ground" is een Amerikaanse documentaire uit 2015 over seksueel geweld op universiteitscampussen in de Verenigde Staten en de vermeende nalatigheid van universiteitsbesturen om hier adequaat mee om te gaan. De film belicht studenten die seksueel zijn misbruikt op hun campussen en beweren dat universiteitsadministraties hen negeerden of vereisten dat ze door een complex academisch bureaucratisch proces navigeerden om hun claims aan te pakken. De documentaire bekritiseert met name de acties (of het gebrek daaraan) van universiteitsbesturen en bevat interviews met slachtoffers, ouders, en bestuurders/leidinggevenden.

Bekijk hier de documentaire "The Hunting Ground".

De Gouden Lichting

De documentaireserie "De gouden lichting" onthult genadeloos de duistere kanten van de Nederlandse turnwereld, waarin Renske Endel, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes en Verona van de Leur gevangen zaten in de machtsgreep van hun coaches. Met indringende interviews en zeldzaam archiefmateriaal wordt hun schokkende reis van glorie naar misbruik onthuld, en worden de mechanismen blootgelegd die tot deze extreme excessen hebben geleid.

Bekijk hier de documentaire "De Gouden Lichting".

Extra: She Said

"She Said" is een film die het journalistieke werk volgt dat leidde tot de ondergang van Harvey Weinstein en het doorbreken van een cultuur van zwijgen. Het belicht de inspanningen van Megan Twohey en Jodi Kantor van The New York Times, die de Weinstein-zaak blootlegden, wat resulteerde in #MeToo-beweging. De film reconstrueert het onderzoek en de uitdagingen om vrouwen aan te moedigen hun verhaal te vertellen, met aandacht voor het zwijgen binnen Hollywood en de angst en schaamte die vrouwen ervaren. Hoewel "She Said" geen documentaire is, maar een verfilming van waargebeurde gebeurtenissen, blijft het een krachtige aanrader vanwege de indringende manier waarop het de impact van seksueel misbruik en het doorbreken van het zwijgen belicht.

Bekijk hier de film "She Said".

Heb je nog tips voor documentaires of films die hier niet tussen staan? Laat het ons vooral weten in de opmerkingen hieronder.

Ook interessant

Reacties