Kans op vroegere opsporing Parkinson
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Kans op vroegere opsporing Parkinson

PHILADELPHIA (ANP) - Onderzoekers uit onder meer Philadelphia denken een methode te hebben gevonden waarmee de ziekte van Parkinson kan worden opgespoord voordat de eerste symptomen merkbaar zijn. Dat zeggen ze in medisch tijdschrift The Lancet Neurology. Hierdoor kan ook mogelijk eerder met behandeling van de nog altijd ongeneeslijke en vaak zeer invaliderende ziekte worden begonnen.

Het gaat om een techniek die ongewone afzettingen van eiwit herkent.

De ziekte van Parkinson ontstaat doordat de hersenen een bepaalde stof niet meer aanmaken en kan zich onder meer uiten door trillingen en verstijving. De ziekte treedt meestal op latere leeftijd op, maar kan ook bij jonge mensen voorkomen. Zo werd de ziekte bij de Amerikaanse acteur Michael J Fox al op zijn dertigste geconstateerd. Genoemd onderzoek werd mede betaald door de Michael J Fox Foundation for Parkinson's Research.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.