Organisaties: bescherming tegen bestrijdingsmiddelen moet beter
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Organisaties: bescherming tegen bestrijdingsmiddelen moet beter

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet volgens tientallen organisaties strenger optreden tegen bestrijdingsmiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. "Giftige stoffen worden aangetroffen in het lichaam van agrariërs, maar ook in de luiers van baby’s", schrijven Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en vakbond FNV. In een gezamenlijk manifest pleiten ze ervoor om uit te gaan van het voorzorgsprincipe. Dat wil zeggen dat een middel alleen is toegestaan als er geen twijfels zijn over mogelijke schadelijke gevolgen. Nog 33 andere organisaties steunen het pleidooi.

"De afgelopen jaren blijkt voortdurend dat het intensieve gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen onvoorziene negatieve effecten oplevert", schrijven de organisaties. Zo duiden diverse wetenschappelijke studies op een verband tussen de ziekte van Parkinson en blootstelling aan pesticiden. Hoewel een oorzakelijk verband niet keihard is aangetoond, zouden de organisaties graag zien dat de bewijslast wordt omgedraaid. Dan zouden verkopers van een bestrijdingsmiddel moeten aantonen dat het géén kwaad kan.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pleitte in 2021 al voor aanscherping van de toelatingseisen voor bestrijdingsmiddelen, die in de landbouw worden gebruikt om te voorkomen dat gewassen worden aangetast. "Er zijn aanwijzingen dat mensen die in het verleden lang aan gewasbeschermingsmiddelen hebben blootgestaan, zoals telers, een grotere kans hebben om neurodegeneratieve ziekten te krijgen, zoals parkinson en alzheimer", schreef het RIVM toen. "De vraag is of de huidige manier van testen een mogelijk effect als het krijgen van een ziekte als parkinson kan aantonen."

Europees verbod

De opstellers van het manifest pleiten ook voor een Europees verbod op glyfosaat, een onkruidverdelger die beter bekendstaat onder de merknaam Roundup. Ze roepen het kabinet op om in Europees verband te stemmen voor een verbod op dit middel, dat onder meer wordt geassocieerd met bijensterfte en gezondheidsrisico's.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC), een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), beschouwt glyfosaat al jaren als "waarschijnlijk kankerverwekkend". De Europese instanties voor voedselveiligheid en chemicaliën delen dat oordeel tot nog toe niet. Momenteel werken ze aan een nieuwe beoordeling van de wetenschappelijke kennis over het middel. Die komt in juli uit.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.