Acne

Wat is Acne?

Acne is een erfelijke aandoening, het resultaat van genetische factoren in de huid. De talgklieren produceren te veel talg dat niet weg kan, waardoor de poriën verstopt raken.

Er zijn verschillende vormen van acne, van een aantal puistjes tot grote ontstekingen.

Een vette huid geeft eerder kans op het krijgen van acne dan een normale huid, omdat vette huidcondities een ideale ondergrond zijn voor de ‘propionibacterie acnes’; de bacterie die voor 90% verantwoordelijk is voor het ontstaan van acne.

Acne veroorzaakt frustraties, irritaties en lichamelijke en ook emotionele littekens. Mensen met acne hebben vaak sociale problemen, zonderen zich soms af, en voelen zich niet lekker in hun vel. En dat geldt niet alleen voor tieners. Ook veel volwassenen hebben last van acne.

Waardoor ontstaat acne?

De Propioni bacterie (acne) is een anaerobe bacterie en deze kan zich alleen maar vermeerderen in een zuurstofvrije omgeving. Talg houdt dode huidcellen vast en deze sluiten de haarfollikel af. De talg kan er dus niet uit. Zuurstof kan niet in de follikel komen en daardoor vermeerdert de acne bacterie zich.

Als het hormoongehalte uit balans is, wordt de talgproductie geactiveerd en ontstaat een vette huid. Wanneer een teveel aan talg wordt geproduceerd kan acne ontstaan.

Acne op een latere leeftijd?

Uit onderzoek is gebleken dat 40 tot 50% van de volwassenen tussen de 20 en 40 jaar een zwakke vorm van aanhoudende acne of problemen als een vette huid hebben.

Reactie plaatsen