Acupressuur

Wat is acupressuur?

Acupressuur wordt, evenals acupunctuur, al duizenden jaren gebruikt om ziektes en aandoeningen te behandelen. Vooral in China, waar het zijn oorsprong vond, is het erg populair.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunst zijn we zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid en moeten wij zelf altijd iets doen om pijnen en klachten te verminderen of ziektes te genezen omdat daar onze grootste verantwoordelijkheid ligt voor ons welzijn.

De begrippen interne en externe invloeden zijn zeer belangrijk binnen de filosofie van de Chinese geneeswijze. Volgens deze leer bevat het menselijk lichaam een constante stroom van qi, onze levenskracht.

Deze levenskracht stroomt langs bepaalde wegen, ook wel meridianen genoemd, en beheersen het functioneren van alle in- en uitwendige organen. Bij een gezond mens verzorgt deze energiestroom een constante balans tussen alle inwendige en uitwendige energieën. Zodra deze energie uit balans raakt ontstaat er een ziekte.

Door de punten op de meridianen te stimuleren kan de energie stroom verbeterd of verminderd worden. Het helpt daarbij het lichaam weer te genezen door de energie stroom te herstellen waar nodig.

Acupressuur toepassen

Om een merediaanpunt of acupunt goed te stimuleren moet een diepe druk uitgeoefend worden. Een lichte druk die u nauwelijks voelt zal niet werken. We kennen dat allemaal wel. Kinderen die kiespijn hebben duwen op de zere plek waardoor deze nog pijnlijker wordt maar kort erna de pijn snel minder wordt. Druk uitgeoefend op de juiste acupunten geeft een snel resultaat.

Waarschuwing:

Acupressuur is geen vervanging van welke reguliere medische behandeling dan ook! Elke aanhoudende klacht, ernstige verwonding of symptoom moet altijd door een arts onderzocht en behandeld worden.

Toch kan acupressuur makkelijk als aanvullende geneeswijze worden gezien en is vooral handig om kleine ongevaarlijke klachten, snel de kop in te drukken. Let er op dat er geen punten op de hoofd slagaders in de nek te vinden zijn.

In de volgende gevallen mag acupressuur nooit gebruikt worden:

Als enige behandeling van ziekte, raadpleeg altijd een arts en zie het als aanvullende geneeswijze.

Bij ernstige hartklachten.

Net voor of binnen 20 minuten na zware arbeid, een zware maaltijd, een douche of bad.

Wanneer het acupunt zich bevindt op een moedervlek, wrat, zwak bloedvat, ontsteking of andere zwakte van de huid.

Bij zwangerschap, vooral langer dan 3 maanden.

Bij neiging tot bloedingen, b.v. bij gebruik van bloedverdunners

Reactie plaatsen