Lichaam en anatomie

Adalimumab

Wat is Adalimumab?

Adalimumab, dat verkocht wordt onder de merknaam "Humira", is een ontstekingsremmer uit de groep van de tumornecrosefactor-blokkers, (TNF alfremmers) .

TNF-alfa is een lichaams-eigen ontstekingseiwit, dat veelal betrokken is bij chronische ontstekingen van het maag-darm stelsel en de gewrichten. Door deze TNF-alfa te blokkeren wordt de ontsteking van het zieke lichaamsdeel geremd en kan er weer gezond weefsel worden aangemaakt Omdat de eiwitten worden geblokkeerd die bij ontstekingen zijn betrokken, zorgt Adalimumab hierdoor voor een minder waakzaam immuunsysteem. Daarom dient de patiënt die dit geneesmiddel neemt, steeds attent te zijn op eerste tekenen van infecties of ziekte.

Adalimumab kan door zijn invloed op het immuunsysteem latent aanwezige infecties zoals TBC activeren. Voordat er met Adalimumab wordt opgestart zal dus steeds eerst een tuberculinetest en een röntgenfoto van de thorax worden uitgevoerd. Alleen als deze test negatief is kan er beslist worden om Adalimumab op te starten. Ook patiënten met hartaandoenngen worden grondig gescreend voordat met deze behandeling wordt gestart.

Waarvoor wordt Adalimumab gebruikt?

Adalimumab wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, colitis ulcerosa en soms ook voor psoriasis. De behandeling bij de ziekte van Crohn gebeurt in drie stappen, via onderhuidse injecties . De injectie gebeurt in een huidplooi, afwisselend in de arm, buik en bovenbenen. Indien men steeds op dezelfde plaats zou injecteren treedt er snel huidonsteking op. De prik van de injectie zelf is niet pijnlijk, maar bij het injecteren van het medicijn kan er wel een prikkelend gevoel ontstaan onder de huid. Het injecteren van Adalimumab dient langzaam te gebeuren, over zo’n 30-tal seconden.

Reactie plaatsen