Aften

Wat zijn Aften?

Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond, met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode, ontstoken rand. Aften komen zowel bij jongeren als bij ouderen voor.

Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel.

Sommige mensen voelen een afte van te voren aankomen; ze herkennen het pijnlijke gevoel wat erbij hoort. Soms ziet het mondslijmvlies rood. Ook dit kan een teken zijn dat een afte ontstaat.

Hoe ontstaan aften?

Helaas is de oorzaak voor het ontstaan van aften onduidelijk. Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress.

Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan een tand of kies.

Aften kunnen ook het gevolg zijn van een slecht passend kunstgebit. Een misverstand is dat aften ontstaan door een vitaminetekort.

Hoe lang duurt het voordat een aft verdwijnt?

In het algemeen geldt dat hoe groter het zweertje is, hoe langer de genezing duurt.

Na twee weken moet de afte verdwenen zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Blijft u van de aften af, want het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten. Uitbreiding van de aften kunt u voorkomen door voorzichtig te poetsen en te eten. Van sommige tandpasta’s en mondspoelmiddelen wordt beweerd dat ze effectief werken tegen aften.

Wanneer moet u uw tandarts raadplegen?

Indien de aften na twee weken niet verdwenen zijn of als u vaak last heeft van aften, vraag dan uw tandarts om advies. Ook als u het idee heeft dat aften ontstaan door scherpe randjes aan tanden of kiezen of een slecht zittend kunstgebit, kunt u het beste naar uw tandarts gaan.

Reactie plaatsen