Amblyopie

Wat is amblyopie?

Amblyopie is een zwakzichtigheid van een van de twee ogen en wordt ook wel een ‘lui oog’ genoemd. Er is iets mis in de informatieverwerking in de hersenen waardoor de ogen niet optimaal kunnen samenwerken.

Amblyopie is het resultaat van die verandering in het visuele systeem. Amblyopie ontwikkelt zich vaak bij strabisme (scheel zien) en hypermetropie(verziendheid). Dit gebeurt dan op de kritische leeftijd van 18 maanden, dan is het kind daar zeer gevoelig voor. In andere gevallen ontwikkelt het zich in ieder geval voor de leeftijd van 8 jaar.

Amblyopie kenmerkt zich door wazig zien met één (meestal) of twee (soms) ogen, wat niet met een bril of lens tot de gewenste sterkte gecorrigeerd kan worden.

De behandeling van amblyopie

Het behandelen van amblyopie bestaat natuurlijk uit eerst het onderzoek, dat moet aangeven met welke vorm we te maken hebben. Daar zal een bril voorgeschreven worden en of visuele training.

Omdat het probleem op jonge leeftijd al is ontstaan, kan de behandeling lang duren. Het is dan ook een complex probleem. Wij zijn geen voorstander van het afplakken van het niet luie oog.

We proberen het systeem zo snel mogelijk in balans te krijgen en zo veel mogelijk twee-oogig te laten functioneren. Zodat de informatieverwerking onmiddellijk al verbeteren zal. Regelmatige controle zal noodzakelijk zijn om het proces goed te kunnen sturen.

Reactie plaatsen