Angina pectoris

Wat is angina pectoris?

Angina pectoris is een ziekte van de kransslagaders. Het hart heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren. De kransslagaders zorgen ervoor dat het hart zelf zuurstof krijgt.

Bij angina pectoris zijn de kransslagaders vrijwel altijd vernauwd of zelfs helemaal afgesloten, waardoor het hart niet genoeg bloed krijgt.

Verschijnselen van angina pectoris

Vooral bij lichamelijke inspanning kan angina pectoris leiden tot een gebrek aan zuurstof in een deel van de hartspier. Dit geeft de typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen.

De pijn kan uitstralen naar de linkerarm of naar de kaken. Soms straalt de pijn uit naar de rug of naar de schouderbladen, of naar de rechterarm.

Een aanval van angina pectoris duurt meestal tussen de 1 en 15 minuten. Als de inspanning wordt gestaakt of na het innemen van een vaatverwijdend medicijn, verdwijnt de pijn weer.

Ook bij zware emotionele stress of na een zware maaltijd kan er angina pectoris optreden.

Angina pectoris is een ernstige aandoening, omdat het een teken is dat de hartvaten vernauwd zijn. Dit kan erger worden en uiteindelijk leiden tot een hartaanval en overlijden.

De angina pectoris beperkt de inspanning die je kunt verrichten, zodat wandelen of traplopen een probleem kunnen worden. Dit leidt weer tot minder lichaamsbeweging: een risicofactor voor aderverkalking.

Vooral mannen boven de 60 jaar en vrouwen boven de 70 jaar worden door angina pectoris getroffen. Het aantal mannen is groter dan het aantal vrouwen.

Angina pectoris wordt ook wel hartkramp genoemd of pijn op de borst.

Twee soorten angina pectoris

Er zijn twee soorten angina pectoris, te weten stabiele angina pectoris en onstabiele angina pectoris.

Stabiele angina pectoris wordt voornamelijk veroorzaakt door lichamelijke inspanning, stress, roken, extreme kou of hitte of na een zware maaltijd. De belangrijkste oorzaak is echter inspanning. De symptomen zijn voorspelbaar.

Bij onstabiele angina pectoris zijn de symptomen minder voorspelbaar. Ook kan onstabiele angina pectoris al optreden in rust of wanneer iemand slaapt.

Reactie plaatsen