Antibiotica

Antibiotica

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die werken tegen infecties veroorzaakt door bacteriën. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. De bekendste antibioticum is Penicilline, maar er zijn nog veel meer soorten. Elk soort antibioticum werkt tegen andere groepen bacteriën.

We moeten zorgvuldig omgaan met de keuze om antibiotica te gebruiken. Zo zorgen we ervoor dat de bacteriën gevoelig blijven voor de medicijnen.

Bijwerkingen van antibiotica

Antibiotica kunnen bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld maagdarmklachten. Zo kan iemand van antibiotica misselijk worden of diarree krijgen. Sommige mensen kunnen allergisch worden voor een bepaald soort antibioticum. Dan ontstaan vaak jeukende rode vlekken op de huid.

Een nadeel van antibiotica is dat ze ook werkzaam zijn tegen bacteriesoorten die we altijd bij ons dragen en die we juist nodig hebben.  Wanneer antibiotica ook deze ‘goede’ bacteriën bestrijden, krijgen andere bacteriën of schimmels soms de kans om zich uit te breiden.

Resistentie tegen antibiotica

Als hetzelfde antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan deze ‘resistent’ worden. Dat betekent dat de bacterie niet meer gevoelig is voor het antibioticum.

Er bestaat inmiddels al een bacterie die bijna niet meer te behandelen is met antibiotica. Deze bacterie heet de MRSA-bacterie.

Reactie plaatsen