Lichaam en anatomie

Chikungunya virus

Wat is het chikungunya virus?

Chikungunya virus is een virus dat kan overgedragen worden door een muggenbeet van de Aedes aegypti-mug en door de Aedes Albopictus (Aziatische Tijgermug). De muggen die chikungunya overbrengen steken overdag, vooral in de ochtend (van 09.00-11.00 uur), en in de namiddag tot voor zonsondergang (van 13.00-17.00 uur). Binnenshuis, op schaduwrijke plaatsen of als het bewolkt is, kan hij de hele dag actief zijn.

Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de muggen.

Verwijder stilstaand water in en rond de woning. Smeer u overdag in met muggenwerende middelen. Tijdens de middagrust en voor baby’s moet u een muskietennet gebruiken.

Symptomen van het chikungunya virus

Vier tot zeven dagen na de besmetting treedt er plots hoge koorts op, met griepachtige symptomen, meestal gepaard gaande met opvallende tot hevige gewrichtspijnen in de ledematen (enkel, pols, vingers).

Andere mogelijke symptomen zijn zwellingen van de ledematen, huiduitslag, en lichte bloedingen (tandvlees). Meestal verloopt de aandoening goedaardig en treedt genezing op na een week, maar bij een aantal personen kunnen de gewrichtspijnen weken of maanden aanhouden. Bij jonge kinderen en pasgeborenen kan bij uitzondering hersenvliesontsteking optreden. Er bestaat geen vaccin tegen chikungunya.

De aandoening geneest vanzelf, maar u kunt zich wekenlang erg slap voelen en kunt hinderlijke spier- en zenuwpijn hebben. Er bestaat geen behandeling, u kunt alleen de symptomen behandelen: een pijnstiller zoals paracetamol of niet-steroïdale ontstekingsremmers, bijvoorbeeld ibuprofen, maar géén aspirine.

Reactie plaatsen