Lichaam en anatomie

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof dat uw lichaam opneemt uit de voeding. Uw lichaam heeft deze stof nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol wordt in de lever aangemaakt en verwerkt.

Hoog cholesterolgehalte

De hoeveelheid cholesterol in uw bloed wisselt. Het cholesterolgehalte neemt toe als u veel verzadigd vet eet. Verzadigd vet zit vooral in room, boter, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, koekjes, gebak en snacks.

Sommige mensen hebben aanleg voor een hoog cholesterolgehalte. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan. Soms is dit erfelijk.

Kan een verhoogd cholesterolgehalte kwaad?

Een verhoogd cholesterolgehalte geeft op zich geen klachten. Maar als u jarenlang te veel cholesterol in uw bloed heeft, kan het zich ophopen in de wand van uw bloedvaten. Uw bloedvaten kunnen dan nauwer worden en uiteindelijk dicht gaan zitten.

Een verhoogd cholesterolgehalte geeft meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Andere factoren die uw risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten, zijn bijvoorbeeld roken, diabetes (suikerziekte), hoge bloeddruk en overgewicht. Als u meer dan één risicofactor heeft, wordt de kans dat u een hart- en vaatziekte krijgt ook groter.

Reactie plaatsen