Lichaam en anatomie

Eierstokkanker

Wat is eierstokkanker?

Ovariumcarcinoom (eierstokkanker) is een kwaadaardige aandoening van de eierstok en komt in Nederland niet frequent voor. Jaarlijks krijgen 7 op de 100.000 vrouwen deze vorm van kanker (ongeveer 1100 nieuwe gevallen per jaar). De prognose van deze tumor is slecht, jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 950 vrouwen aan de gevolgen van deze vorm van kanker.

Klachten bij eierstokkanker

Klachten van het ovariumcarcinoom blijven lang onopgemerkt door het ontbreken van zenuwweefsel in het kleine bekken. Vaak krijgen vrouwen postmenopauzaal bloedverlies of buikklachten. Door uitzaaiingen in de longholte ontstaat soms benauwdheid. Niet zelden is er een uitgebreid uitzaaiingsproces in de buik bij presentatie in het ziekenhuis.

risicofactoren van eierstokkanker

Over de risicofactoren van het ovariumcarcinoom is nog weinig bekend. Het gebruik van de pil (orale anticonceptiva) en zwangerschap verlagen het risico op deze vorm van kanker. Wanneer in de familie borstkanker of ovariumcarcinoom voorkomt, is het risico op ovariumcarcinoom hoger. Vaak kan er dan een mutatie van het BRCA1 of BRCA2 gen worden gevonden. Vrouwen met een dergelijke kiembaanmutatie hebben ook een verhoogd risico op eileider kanker. Ook overgewicht verhoogt mogelijk het risico. Lange vrouwen hebben ook een hoger risico op deze vorm van kanker dan korte vrouwen.

Behandelingen eierstokkanker

De meest toegepaste behandelingen bij eierstokkanker zijn:

  • operatie
  • chemotherapie (behandeling met celdelingremmende medicijnen)
  • bestraling, radiotherapie

De meeste vrouwen met eierstokkanker krijgen een combinatie van chirurgie en chemotherapie, vaak bestaand uit een combinatie van paclitaxel en carboplatin.

Reactie plaatsen