Lichaam en anatomie

Facelift

Wat is een facelift?

Een facelift is in de plastische chirurgie een cosmetische huidoperatie, waarbij de verslapte huid en huidspieren van het gezicht (en vaak tevens van de hals) zodanig behandeld worden, dat de huid strakker komt te zitten.

Naast het straktrekken van de gezichtshuid kan ook het onderhuidse vet en het bindweefsel van het gezicht worden gecorrigeerd. De huid wordt op een aantal plaatsen losgemaakt, zodat het teveel aan gerimpelde huid, dat resteert na het straktrekken, afgesneden kan worden.

Na de operatie blijft de cliënt meestal een dag ter observatie in de kliniek. Nazorg is veelal vereist. Vervolgens duurt het een tot anderhalf jaar, eer het gevoel in de gelifte huid volledig terug is.

Van de facelift moet onderscheiden worden de ingreep, waarbij bepaalde trekken van het gelaat operatief veranderd worden. Deze is in nog hogere mate cosmetisch, aangezien geen sprake is van herstel, zoals wel het geval is bij een sterk gerimpelde huid. De correctie dient enkel ter verhoopte verfraaiing van het originele, of al eerder gecorrigeerde gelaat. Zij betreft in veel gevallen het verwijderen van aangeboren oneffenheden op de huid, maar vindt ook plaats enkel ter verandering van gelaatstrekken, die geen aanwijsbare afwijking vertonen. Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van een kuiltje in de kin bij mannelijke cliënten.

Reactie plaatsen