Lichaam en anatomie

Melioidose

Wat is melioidose?

Melioidose is een ziekte die vooral bij mensen met een verminderde afweer klachten kan veroorzaken. De aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie die in vochtige grond voorkomt. Melioidosis is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Burkholderia (Pseudomonas) pseudomallei. De ziekte wordt ook wel de ziekte van Whitmore genoemd. Melioidosis kan bij mensen en dieren voorkomen. De bacteriën die melioidosis veroorzaken, zijn te vinden in besmet water en besmette grond. Ze verspreiden zich naar mens en dier via direct contact. Besmetting vindt plaats via wonden, of door inademing of inslikken van de bacterie. Deze infectie komt in Zuid-Oost Azië voor, vooral in Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand, Maleisië, Myanmar (Birma) en in Noord-Australië. Heel zelden komen gevallen voor in het zuiden van het Pacifische gebied, Afrika, India en het Midden Oosten.

symptomen van melioidose

Afhankelijk van hoe de ziekte wordt opgelopen kunnen de symptomen verschillen van kortademigheid en hoesten tot slecht genezende wonden en onbegrepen koorts. De infectie is seizoensgebonden en komt het meest voor tijdens het regenseizoen. De verschijnselen bestaan meestal uit hoge koorts, koude rillingen, verwardheid, bewustzijnsverlies geelzucht en diarree.

Vaak gaat de patiënt snel achteruit en ontstaan verspreide abcessen (lokale ophopingen van pus), vooral in de longen, lever en milt. Als de patiënt in shock raakt, doordat de bacteriën en hun toxinen (gifstoffen) zich via het bloed verspreiden, wordt de situatie van de patiënt uiterst kritisch.

diagnose van melioidose

De diagnose wordt bevestigd wanneer de bacterie wordt aangetroffen. Dit kan worden gedaan via microscopisch onderzoek van het pus of andere lichaamsvloeistoffen. De bacterie kan worden aangetoond in bloed, pus, urine en opgehoest slijm. Ook door een kweek van de bacterie wordt de diagnose ondersteund. Met behulp van serologie kunnen antistoffen worden aangetoond. Het afweersysteem vormt deze stoffen tegen de bacteriën.

Om melioidose te voorkomen moet men in gebieden waar de ziekte voorkomt contact met modder, vochtige grond en oppervlaktewater vermijden.

Reactie plaatsen