Lichaam en anatomie

Mondinfecties

Wat zijn mondinfecties?

Mondinfecties zijn infecties in de mondholte die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, gisten of schimmels. Normaal komen deze wezentjes, samen ook wel micro-organismen genoemd, in onze mond voor zonder dat ze daar ziekten veroorzaken. Er kunnen zelfs echte ziekteverwekkers aanwezig zijn zonder dat men er ziek van wordt. Soms slaan ze echter toch toe en dan is er sprake van een infectie. Infecties in de mond betreffen vaak het mondslijmvlies dat de binnenkant van de mondholte bekleedt, waardoor dit slijmvlies pijnlijk aanvoelt of gezwollen is.

Oorzaken van mondinfecties

Een deel van de infecties heeft te maken met het gebit, het tandvlees of de kaak. In dat geval kan de tandarts u vaak helpen.  Andere oorzaken van pijn, irritatie en zwelling in de mond kunnen zijn: roken, gebruik van hete spijzen of dranken, of tandvleesproblemen ten gevolge van onvoldoende mondhygiëne. Ook geneesmiddelen kunnen slijmvliesproblemen in de mond veroorzaken, vooral middelen tegen kanker.

Een bekend mondprobleem is aften. Aften zijn pijnlijke zweertjes die her en der in de mond voorkomen. De oorzaak is onbekend. Een keelinfectie kan voor een deel ook in de mond voorkomen.

Reactie plaatsen