Lichaam en anatomie

Narcolepsie

Narcolepsie is een neurologische afwijking die gekenmerkt wordt door onweerstaanbare perioden van slaap en slaapstoornissen in het algemeen.

Kenmerken van narcolepsie

Het bekendste kenmerk van narcolepsie is een overmatige behoefte om gedurende de dag te slapen, zelfs na voldoende nachtrust. Men heeft van een narcolepsiepatiënt dan ook vaak de indruk dat deze persoon te allen tijde zomaar in slaap kan vallen. In werkelijkheid is de stoornis complexer en verschillen de verschillende symptomen in frequentie en sterkte per patiënt.

Iemand die aan narcolepsie lijdt, valt gemakkelijk in slaap en heeft last van onbedwingbare slaapaanvallen. Dit kan gebeuren op ongepaste tijden en plaatsen. De slaapaanvallen kunnen gedurende de dag met of zonder waarschuwing voorkomen en kunnen onweerstaanbaar zijn. Deze aanvallen kunnen meerdere keren per dag voorkomen. De slaperigheid kan lange tijd aanhouden. Bovendien is de nachtrust vaak versnipperd doordat een persoon vaak wakker wordt. Kortom mensen met narcolepsie zijn overdag wel wakker, maar kunnen niet wakker blijven, en in de nacht vallen ze wel in slaap, maar ze kunnen niet in slaap blijven. Maar er zijn ook mensen met narcolepsie die een strak slaap ritme aanhouden en overdag op vaste tijden rusten. Voor hen kan dit voldoende zijn om de rest van de dag wel goed wakker te zijn en goed te kunnen functioneren zonder onbedwingbare slaapaanvallen. Veel patiënten gebruiken medicatie. De resultaten/bijwerkingen hiervan zijn wisselend. Er zijn patiënten die het hiermee goed redden en redelijk de dag door kunnen komen. Er zijn ook patiënten die er vanwege de bijwerkingen weer vanaf zien.

Reactie plaatsen