Paracetamol
Geschiedenis van paracetamol
Paracetamol is het wereldwijd meest gebruikte pijnstillende en koortsverlagende middel. In combinatie met andere geneesmiddelen wordt Paracetamol ook tegen symptomen van verkoudheid ingezet. Paracetamol werd voor het eerst in 1878 door Harmon Northrop Morse gesynthetiseerd en in 1893 voor de eerste keer in de geneeskunde gebruikt door Josef von Mering. De populariteit van het middel nam sinds 1955 sterk toe. Men ontdekte toen dat paracetamol de actieve metaboliet is van acetanilide. Acetanilide werd in 1886 geïntroduceerd, maar bleek te toxisch. Men ging op zoek naar minder giftige alternatieven die qua chemische structuur sterk op acetanilide leken; één daarvan was paracetamol. De naam Paracetamol is afgeleid van de chemische naam: Para-acetylaminofenol.
Waarvoor word paracetamol gebruikt?
Paracetamol wordt gegeven bij pijn. Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Paracetamol voorkomt dat de pijnprikkel wordt doorgegeven aan de hersenen. Het middel is geschikt voor allerlei soorten kwaaltjes, van hoofdpijn tot post-operatieve pijn. Binnen een halfuur na inname voelt u zich een stuk beter. De werkzaamheid van tabletten duurt drie tot zes uur.
bijwerkingen van paracetamol
Paracetamol heeft betrekkelijk weinig bijwerkingen. Overgevoeligheidsreacties komen wel eens voor. Deze uiten zich als jeukende huidaandoeningen. Het gebruik kan ook tot een geringe vermindering van bepaalde bloedcellen leiden. Bij mensen met astma kan het gebruik van paracetamol voor geringe problemen zorgen. Het langdurig achter elkaar gebruik van paracetamol kan lever- en nierbeschadiging tot gevolg hebben.
Tijdens een zwangerschap kan paracetamol in de normale dosering veilig gebruikt worden. Overleg wel met de huisarts als er langer dan een week paracetamol nodig is.
Pijnstillers met acetylsalicylzuur
Pijnstillers met acetylsalicylzuur worden over het algemeen goed verdragen. Soms treden bijverschijnselen op zoals maagklachten, bloedarmoede en astma-aanvallen. Men moet voorzichtig zijn met het gebruik van pijnstillers met acetylsalicyzuur bij jicht, maag- en darmzweren, maagklachten zoals zuurbranden of pijn, overgevoeligheid voor middelen tegen reuma, de ziekte van Chrohn, colitis ulcerosa, en bij ernstige stoornissen van de lever- en nierfunctie.
De effecten van pijnstillers met acetylsalicylzuur tijdens de zwangerschap zijn niet genoeg bekend. Dit betekent dat dit soort pijnstillers risico’s voor het kind kunnen opleveren. Het gebruik voor vrouwen die zwanger zijn, of willen worden, wordt dan ook afgeraden.