Lichaam en anatomie

Rijksvaccinatie-programma

Inenten is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Door kinderen in te enten zijn ze beschermd tegen twaalf ernstige infectieziekten. Kinderen kunnen heel erg ziek worden of zelfs overlijden door deze infectieziekten. Maar niet elk kind wordt altijd ernstig ziek. Maar dat weet men nooit zeker. Daarom is het verstandig om kinderen te laten inenten. De meeste ouders doen dat ook. In Nederland is 95% van alle kinderen ingeënt. Voor optimale bescherming is het belangrijk dat het hele programma wordt afgemaakt.

Vaccinatie is een zeer effectieve manier om infectieziekten te voorkomen. De ziekten waartegen ingeënt wordt, zijn moeilijk of niet te behandelen. Medicijnen kunnen hoogstens de symptomen helpen verlichten bij het doormaken van de ziekte. Andere manieren dan vaccineren geven een te beperkte bescherming en werken maar korte tijd.

Met uitzondering van kinkhoest zijn de meeste mensen na het doorlopen van het volledige programma minstens tot hun twintigste jaar voldoende beschermd. Maar als de ziekten na vaccinatie toch optreden, verlopen ze minder ernstig.

Reactie plaatsen