Lichaam en anatomie

Rosacea

Rosacea of is een veelvuldig voorkomende chronische huidaandoening, met name bij mensen met een lichte huid.

Kenmerken rosacea

De aandoening kenmerkt zich door een erythemateuze uitslag (rode vlekken) in het gelaat, voornamelijk op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. In sommige gevallen zit de uitslag ook op de borst, de oren, in de nek of op de haargrens. Naast deze vlekkerige roodheid kunnen ook teleangiëctasieën, papels en papulopustels (puistjes) te zien zijn. Vanwege deze puistjes wordt de aandoening ook wel acne rosacea genoemd, maar zij heeft niets met acne van doen

behandeling rosacea

Algemene adviezen voor een patiënt met rosacea omvatten onder andere wassen met niet te heet water, gebruik van zo min mogelijk zeep en het voorkomen van contact met irriterende stoffen. Warme (hete) dranken dient men te vermijden. Men kan dagelijks een zonnebrandcreme aanbrengen, om verergering van een licht-afhankelijke rosacea te voorkomen.

Een milde rosacea kan worden behandeld met een op de huid aan te brengen antibioticum, metronidazol. Ernstigere vormen vereisen orale antibiotica, zoals tetracycline. De couperose, het ontstaan van de teleangiëctasieën, kan vanwege het cosmetisch storende effect worden behandeld met behulp van lasertherapie.

Het gebruik van smeersels die een corticosteroïde bevatten moet worden gestopt, voor zover deze in het gelaat worden gebruikt. Dit kan de rosacea tijdelijk verergeren, maar zonder het stoppen met de corticosteroïde bevattende crèmes en zalven, is genezing van de rosacea niet mogelijk.

Sinds enkele jaren worden ook lasertherapie en thermocoaqulatie toegepast als behandelmethode. Bij een thermocoaqulatie behandeling wordt er met een dunne naald in de huidaandoening geprikt. Vervolgens wordt er een radiofrequentie signaal gestuurd die zorgt dat de Rosacea onmiddellijk verdwijnt. De behandeling is vrijwel pijnloos en voelt als het verwijderen van haartjes. De behandeling wordt meestal uitgevoerd door dermatologen.

varianten van rosacea

Een bijzondere variant van rosacea is rhinophyma, een onregelmatige zwelling van de neus met teleangiëctasieën en grote pukkels, door overmatige groei van talgklieren en bindweefsel van de neus. Deze variant komt vrijwel uitsluitend bij mannen van boven de 40 voor. Een dergelijke neus wijst absoluut niet op overmatig drankgebruik, wat de ongelukkige lijders vaak wordt verweten.

Een andere variant is Couperose (acne rosacea), waarbij eveneens rode vlekken in het gelaat ontstaan. Deze rode vlekken ontstaan door toename en uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes onder de huid. Couperose hoeft echter niet altijd te onststaan als gevolg van Rosacea. Een veel gehoorde theorie is dat couperose zou ontstaan door overmatig alcoholgebruik, maar het is niet bekend of dit echt het geval is. Couperose is zelf onschadelijk, maar kan gepaard gaan met andere aandoeningen zoals oogslijmvliesontsteking. Een door couperose aangetaste huid voelt strak aan, en is vaak erg gevoelig.

Reactie plaatsen