Lichaam en anatomie

Rubberbandligatie

Aambeien

Aambeien (haemorrhoïden) zijn uitgezakte zwellichamen nabij de anus. Deze zwellichamen heeft iedereen. Ze bevinden zich aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Zo’n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats: binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Het is een pijnlijk gevoel, vooral tijdens en

Overigens zijn niet alle bloedingen uit de anus het gevolg van aambeien. Ook als u zeker weet dat u aambeien hebt, kan dat bloeden toch door iets anders veroorzaakt worden. Daarom moet uw arts in geval van bloedingen altijd vaststellen waardoor deze bloedingen ontstaan.

Rubberbandligatie bij hemorrhoïden

Rubberbandligatie wordt geadviseerd bij eerste-, tweede- en derdegraads hemorrhoïden.

Bij rubberbandligatie wordt een elastiekje om de bloedvaten naar de aambeien gebonden. Het afbinden van het bloedvaten zorgt ervoor dat de aambei niet verder verzakt en het bloedverlies stopt.

Het komt vaak voor dat het bloeden een paar weken na de behandeling blijft aanhouden. Het duurt ongeveer zes weken voordat de elastiekjes hun werk gedaan hebben en een verbetering kan worden geconstateerd.

Er zijn vaak meerdere rubberbandligaties nodig; dit is afhankelijk van de grootte of ernst van de verzakking. Ongeveer 70% van de patiënten geneest met deze behandeling. De resterende 30% blijft klachten ondervinden.

Reactie plaatsen