Lichaam en anatomie

Tennisarm

Wat is tennisarm of epicondylitis lateralis?

Epicondylitis lateralis of tenniselleboog of kortweg tennisarm is een niet-bacteriële peesontsteking in de arm.

Het betreft de pezen die aanhechten aan de epicondylus lateralis van het opperarmbeen. Deze pezen zijn de uiteinden van de handstrekkers, de extensorspieren van de onderarm die onder meer zorgen voor het strekken van de pols, hand en vingers.

Er bestaan vijf types epicondylitis lateralis:

  • Irritatie van de aanhechting van de musculus extensor carpi radialis longus  (type 1);
  • Irritatie van het botvlies bij de aanhechting van de musculus extensor carpi radialis brevis   (type 2);
  • Irritatie van de pees van de musculus extensor carpi radialis brevis (type 3);
  • Irritatie van de spierbuik van de musuclus extensor carpi radialis brevis (type 4).
  • Irritatie van het botvlies bij de aanhechting van de musculus extensor digitorum

Vroeger werd er van uit gegaan dat er ontstekingsstofjes aanwezig waren. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat dit niet het geval is. Er komt steeds meer bewijs dat dit soort klachten worden veroorzaakt door triggerpoints en myofasciale pijn.

Behandelingen voor tennisarm

Een tenniselleboog gaat bij stopzetting van de (over)belasting na verloop van tijd spontaan over. De hersteltijd is variërend. Vaak kost dit wel tijd – wisselend van een paar weken tot een jaar. Met name niet/slecht gediagnosticeerde en behandelde tennisarmen kunnen langdurig aanwezig zijn. Het is niet zinvol absolute rust te houden.

Er zijn weinig behandelingen waarvan bij  (betrouwbaar) wetenschappelijk onderzoek voldoende bewezen is dat hij significant effectiever is dan afwachten. Bij alle behandelingen speelt bovendien altijd het placebo-effect mee. Voor de aandoening zijn tientallen verschillende behandelingen mogelijk, maar meestal is dit een teken dat er geen een goed werkt.

VEENENDAAL – Paramedisch Instituut Rembrandt biedt sinds 1 januari shockwave therapie aan. Deze nieuwe behandelmethode biedt de oplossing voor patiënten met een hielspoor, peesontstekingen of een tenniselleboog.

Shockwave therapie maakt gebruik van drukgolven die nauwkeurig gericht worden op de te behandelen plek. Door de trillingen wordt de eigen genezingskracht van het lichaam gestimuleerd en verdwijnen eventueel aanwezige verkalkingen. Na enkele behandelingen kan de patiënt weer pijnloos functioneren of sporten. Shockwave therapie biedt de oplossing voor chronische pijnklachten.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de fysiotherapeut van PMI Rembrandt of de klacht van de patiënt kan worden behandeld met shockwave therapie. Hiervoor maakt hij een echo en lokaliseert hij het pijngebied en de oorzaak van de pijn. Daarna wordt de pijnlijke plek blootgesteld aan korte shockwave pulsen. Dit zijn krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. De drukgolven worden met een soort pistool op de pijnplek gericht. De behandeling is soms gevoelig, maar kan zonder verdoving plaatsvinden.

Eerste focused shockwave in Veenendaal

PMI Rembrandt is de eerste praktijk in Veenendaal die focused shockwave therapie aanbiedt. Focused shockwave is sterker en krachtiger en heeft een diepere werking dan radiale shockwave. Succesvolle resultaten van behandelingen met shockwave therapie en wetenschappelijke onderbouwingen hebben ertoe geleid dat PMI Rembrandt heeft geïnvesteerd in de benodigde apparatuur. 75% van de patiënten heeft na behandeling minder of geen last meer van de klachten.

Vergoeding zorgverzekering

Shockwave therapie wordt in ons omringende landen al langer toegepast. In Nederland is het echter nog vrij nieuw, waardoor deze therapie door veel zorgverzekeraars niet is opgenomen in het standaardpakket voor de ziektekostenverzekering.

Meer informatie

PMI Rembrandt heeft twee fysiotherapiepraktijken in Veenendaal. Er werken twaalf fysiotherapeuten, waarvan een aantal zich heeft gespecialiseerd onder meer op het gebied van manuele therapie, sportfysiotherapie en kaakfysiotherapie. In de praktijk werken ook een osteopaat en een adem- en ontspanningstherapeut.

De behandeling met shockwave therapie wordt uitgevoerd aan de Rembrandtlaan 25-27. Meer informatie over deze nieuwe behandelmethode vindt u op www.shockwaveveenendaal.nl

Bron: © Veenendaalsekrant.nl 

Reactie plaatsen