Koning is donor maar mag geen bloed geven
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Koning is donor maar mag geen bloed geven

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft toen de nieuwe donorwet inging "niets gedaan" en is dus orgaandonor. Het staatshoofd mag echter geen bloed doneren, vertelt hij donderdag in de nieuwste aflevering van Door de ogen van de koning, de podcast waarin hij met radiomaker Edwin Evers elke week een jaar van zijn koningschap bespreekt.

Willem-Alexander ging in van 1983 tot 1985 naar de middelbare school in Wales. Mensen die tussen 1980 en 1996 langer dan een half jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, mogen geen bloed of bloedplasma doneren vanwege een risico op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, beter bekend als de gekkekoeienziekte. "Niet dat ik er last van heb hoor", zegt de koning refererend aan de ziekte.

De aflevering van deze week gaat over 2020, het jaar waarin onder meer de nieuwe donorwet werd ingevoerd. In de podcast gaat de koning ook uitgebreid in op de coronapandemie, die dat jaar uitbrak.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.