Koepel geestelijke gezondheidszorg: zet in op mentale gezondheid
Nieuws
Nieuws
09/28/2023
0 min
0

Koepel geestelijke gezondheidszorg: zet in op mentale gezondheid

09/28/2023
0 min
0

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet meer aandacht besteden aan de geestelijke gezondheid van mensen. Dat meldt de Nederlandse ggz, de koepelorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg, in een eerste reactie op de troonrede en de miljoenennota.

Volgens voorzitter Ruth Peetoom lopen steeds meer mensen mentaal vast als de samenleving doorgaat zoals nu. "Mentale gezondheid moet daarom in de besluitvorming van alle beleidsdomeinen meegewogen worden. Denk aan partijen in de schuldhulpverlening, werk en inkomen, onderwijs en huisvesting", zegt Peetoom.

De organisatie is wel blij dat koning Willem-Alexander veel sprak over bestaanszekerheid. "Problemen in de financiële situatie hebben ook gevolgen op sociale relaties, woonmogelijkheden, lichamelijke en psychische gezondheid, werk en activiteiten", aldus Peetoom.

MIND, een belangenorganisatie voor ggz-patiënten en hun naasten, vindt dat de kabinetsplannen geen oplossingen bieden om de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Ook zegt de organisatie dat het kabinet geen oplossing heeft "om de hoge zorgkosten voor mensen met een zware zorgvraag tegemoet te komen". MIND is wel blij dat er aandacht is voor bestaanszekerheid, want dat helpt het herstel van "mensen met een psychische kwetsbaarheid".

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties