Minder coronagevallen, maar aantal ziekenhuisopnames fors omhoog
Nieuws
Nieuws
0 min

Minder coronagevallen, maar aantal ziekenhuisopnames fors omhoog

0 min

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt niet meer, maar het aantal mensen dat vanwege de coronaklachten in een ziekenhuis komt te liggen, schiet omhoog. Het gaat met name om mensen van 70 jaar en ouder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet vooral een piek in de gebieden waar onlangs carnaval is gevierd.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 3825 positieve tests. Dat is zo'n 16 procent meer dan een week eerder. Die cijfers zijn echter niet volledig. Het RIVM meldt alleen de uitslagen van tests die bij de officiële teststraten van de GGD'en zijn uitgevoerd. Steeds minder mensen laten zich daar testen op besmetting.

Om zicht op het virus te houden, meet het RIVM ook hoeveel virusdeeltjes in rioolwater zitten. Die aantallen stijgen nog steeds. Volgens het RIVM komt de nieuwe coronagolf vooral door een nieuwe virusversie die dominant is geworden. Die versie heet XBB.

Hoogtepunt

Hoelang de stijging doorgaat, is nog niet duidelijk, maar het RIVM verwacht "dat deze golf zijn hoogtepunt nadert of misschien al bereikt heeft. Daarna zal dat waarschijnlijk ook gelden voor de ziekenhuisopnames."

In de afgelopen week belandden 601 mensen vanwege coronaklachten in een ziekenhuis, het hoogste aantal sinds begin januari. Zeven op de tien zijn 70 jaar of ouder. Het is niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt.

Van de 601 opgenomen patiënten kwamen 55 op een intensive care te liggen. De instroom daar is in ruim een maand tijd bijna verviervoudigd.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN 

Reacties
Categorieën