MIT-voorzitter: registratie gevallen langdurige covid waardevol
10 juni 2023 
1 min. leestijd

MIT-voorzitter: registratie gevallen langdurige covid waardevol

DEN HAAG (ANP) - De voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), Jolande Sap, zou een volledige registratie van de gevallen van langdurige covid erg waardevol vinden. Op die manier kunnen we een representatief beeld krijgen van de omvang van de groep en de mate van de klachten.

Dat zei ze dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst over corona door deskundigen voor de Tweede Kamer. Het zou belangrijk zijn voor allerlei instituties die met de gevolgen te maken krijgen, zoals bijvoorbeeld verzekeraars. Dat ze beter in beeld komen zou voor de patiënten zelf tevens een belangrijke vorm van erkenning zijn. Sap vindt dat er ook meer onderzoek nodig is naar de toegankelijkheid van de zorg voor mensen met langdurige covid.

Het MIT werd afgelopen zomer in het leven geroepen om, bij eventuele nieuwe maatregelen tegen een epidemie in de toekomst, te adviseren over de bredere sociaalmaatschappelijke en economische impact. Het komt begin juni met een advies over hoe we om moeten gaan met allerlei gevolgen. Die zijn groot, niet alleen voor de zorg, maar ook bijvoorbeeld voor werk en inkomen van de mensen die ziek worden. Er komen ook nog steeds nieuwe mensen met langdurige covid bij, waarschuwde ze.

Alfons Olde Loohuis van onder meer netwerk C-support, dat mensen die corona hadden ondersteunt en zorgprofessionals adviseert, vindt dat kennis en onderzoek moeten worden gebundeld, om zo langdurige covid beter te kunnen beoordelen. De symptomen kunnen zich namelijk op allerlei manieren manifesteren en moeten niet worden verward met die van bijvoorbeeld een burnout.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.