Niet alle gele boekjes geschikt voor noteren prik gele koorts
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Niet alle gele boekjes geschikt voor noteren prik gele koorts

DEN HAAG (ANP) - Wie een prik haalt tegen gele koorts, een ziekte die voorkomt in een aantal verre landen, kan die vaccinatie niet altijd in haar of zijn gele boekje met injecties laten zetten. Gele boekjes die zijn uitgegeven tijdens de coronaperiode, toen er een enorme run op de documenten ontstond, zijn niet allemaal geschikt voor het vermelden van de remedie tegen gele koorts.

In de ruimte die gereserveerd is voor juist deze prik, moeten ook de naam en geboortedatum van de houder kunnen worden vermeld. Dat was ooit een wens van de wereldgezondsorganisatie WHO. Niet alle boekjes die tijdens de pandemie zijn uitgegeven, hebben die ruimte. Het gaat om boekjes die toch in omloop zijn gekomen ondanks het feit dat de uitgever, de SDU, er destijds al tienduizenden heeft laten vernietigen nadat deze fout aan het licht was gekomen. Een woordvoerder van de SDU schat dat er nog enkele tienduizenden boekjes met een onvoldoende gelekoortsvak onder de mensen zijn.

Mensen die daar nu nietsvermoedend mee bij bijvoorbeeld de GGD komen, krijgen veelal een extra boekje waarin de gelekoortsprik wel op de gewenste wijze kan worden vermeld. Volgens de SDU zijn alle prikinstanties er alert op dat de gevaccineerden de goede boekjes meekrijgen.

Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en werd lange tijd vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Medio 2021 werd de SDU bestormd om gele boekjes door mensen die een extra bewijs wilden van hun coronaprikken. Er werden wel 20.000 tot 30.000 bestellingen per dag geplaatst, ongekend voor de uitgever.

De gelekoortsmug komt met name voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Sommige landen eisen een vaccinatiebewijs voor toelating.

bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.