Onderzoek: depressiemedicijn helpt mensen met langdurige covid
Nieuws
Nieuws
0 min

Onderzoek: depressiemedicijn helpt mensen met langdurige covid

0 min

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen depressie helpt mogelijk ook patiënten met langdurige covid. Een donderdag gepubliceerd onderzoek heeft 95 patiënten onderzocht met de ziekte. Bij twee derde van hen verminderde de klachten "aanzienlijk" na behandeling met een zogenoemde selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI), wat ook wel voorgeschreven wordt aan mensen met depressie.

De resultaten waren "verrassend goed", vinden de Nederlandse onderzoekers. Zo zeiden sommige patiënten het gevoel te hebben hun leven weer terug te krijgen. Concreet meldde 7,5 procent een sterke verbetering, 29 procent een goede verbetering en 27 procent een redelijk goede verbetering. Een kwart merkte slechts een lichte verbetering. Bijna 10 procent zag geen enkele verandering.

Mensen met langdurige covid hebben uiteenlopende klachten, van oververmoeidheid en 'hersenmist' tot problemen met het geheugen en benauwdheid. Volgens de onderzoekers verbeterden het gevoel van overprikkeld te zijn en hersenmist te hebben het meest. Op spierklachten hadden de medicijnen het minste effect.

Stimulerende werking

De medicijnen verbeterden de beschikbaarheid van serotonine in de hersenen. Dit heeft een stimulerende werking op onder meer het geheugen, stemming, slaap en emotie. De onderzoekers denken dat dat de positieve werking op patiënten met langdurige covid verklaart.

Nederlandse onderzoekers publiceren dit eerste onderzoek naar de medicijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports van Nature. Er moeten nog meer onderzoeken volgen om de bevindingen te bevestigen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën