Onderzoek: steeds lastiger om langdurige zorg te regelen
Nieuws
Nieuws
0 min

Onderzoek: steeds lastiger om langdurige zorg te regelen

0 min

DEN HAAG (ANP) - Voor sommige mensen wordt het steeds moeilijker om langdurige zorg te krijgen, en soms lukt dat zelfs helemaal niet. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het probleem speelt vooral bij mensen die gespecialiseerde zorg nodig hebben, zoals mensen met extreme gedragsproblemen. Soms worden zij onder dwang en met spoed opgenomen. Zorginstellingen hebben niet genoeg kennis en niet voldoende medewerkers in huis om die cliënten te kunnen helpen, en er zijn simpelweg te weinig woonvoorzieningen. Ook mensen die meerdere aandoeningen hebben, kunnen soms lastig aan de goede zorg komen. Een instelling kan vaak wel helpen met de ene aandoening, maar niet met de andere, en ook niet met de combinatie.

Volgens de NZa staat de langdurige zorg onder steeds grotere druk. Het aantal mensen dat zulke zorg nodig heeft, neemt toe. Ook de kosten per patiënt stijgen. Het Rijk kan wel meer geld vrijmaken voor de zorg, maar dat "kent grenzen en is niet zaligmakend", waarschuwt de NZa. Bovendien kan het ten koste gaan van andere zaken waar ook geld aan moet worden uitgegeven.

De NZa wil dat de politiek nadenkt of het stelsel van de zorg nog wel houdbaar is. De organisatie vindt dat politieke besluiten "niet altijd ver en snel genoeg gaan". De toezichthouder wijst ook naar de zogeheten zorgkantoren. Zij moeten "binnen hun mogelijkheden het uiterste blijven doen" om te zorgen dat mensen op tijd de juiste hulp krijgen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën