Oproep: maak medicatiegegevens altijd beschikbaar
26 juni 2023 
0 min. leestijd

Oproep: maak medicatiegegevens altijd beschikbaar

UTRECHT (ANP) - Zorgprofessionals moeten altijd inzicht hebben in medicatiegegevens van patiënten, tenzij iemand expliciet heeft laten weten dat niet te willen. Dat schrijven onder andere de Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan de Tweede Kamer.

Nu is het andersom en kunnen die gegevens alleen gedeeld worden als patiënten duidelijk akkoord zijn gegaan, maar vaak kennen mensen die regel niet en gaan ze ervan uit dat het vanzelf wel goed komt.

De huidige situatie kan ertoe leiden "dat een patiënt medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samengaan met medicijnen die hij al voor een andere aandoening slikt. Zo kunnen medicijnen elkaars werking vertragen, of kunnen bepaalde combinaties medicijnen tot bijwerkingen leiden", aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.

Patiënten moeten erop kunnen rekenen dat hun gezondheidsgegevens compleet en inzichtelijk zijn op het moment dat ze zorg nodig hebben, vinden de briefschrijvers.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.