NZa onderzoekt zorgaanbieders die om extra bijdrage vroegen
Nieuws
Nieuws
1 min

NZa onderzoekt zorgaanbieders die om extra bijdrage vroegen

1 min

UTRECHT (ANP) - Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn meerdere meldingen binnengekomen van zorgaanbieders die hun patiënten extra geld in rekening hebben gebracht. In sommige gevallen was het een vrijwillige eigen bijdrage. Maar vrijwillig of niet: het in rekening brengen van een eigen bijdrage is niet toegestaan, benadrukt de NZa vrijdag.

Zorgaanbieders kozen ervoor om een extra bijdrage te vragen omdat ze de tarieven die zij van zorgverzekeraars ontvangen niet hoog genoeg vinden, aldus de NZa. Ze wilden met dat bedrag stijgende personeelskosten, huur- en energieprijzen betalen. "Het gaat vaak om kleine bedragen die soms contant betaald moeten worden."

De NZa ontving meldingen uit verschillende zorgsectoren, zoals de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie. "Er is geen wettelijke eigen bijdrage vastgesteld voor deze vormen van zorg", schrijft de NZa. Patiënten die toch om extra geld worden gevraagd, kunnen daarvan melding doen. De NZa onderzoekt zorgaanbieders waarover signalen zijn binnengekomen. Die kunnen dan een waarschuwing krijgen. Als ze zich hier niet aan houden, krijgen ze uiteindelijk mogelijk een dwangsom opgelegd.

Zorgminister Kuipers

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) benadrukt ook dat zorgaanbieders geen extra geld mogen vragen van patiënten. Dat moet volgens hem ook heel duidelijk worden gemaakt aan patiënten. Kuipers gaat het duidelijk benoemen in zijn gesprek met de branchevereniging. Als zorgaanbieders menen dat ze meer moeten declareren, dan moeten ze dat inbrengen bij hun gesprek met de zorgverzekeraar, aldus de bewindsman.

Patiëntenfederatie Nederland noemt de gang van zaken "zeer onwenselijk. Als aanbieders te hoge kosten hebben, mogen ze dat niet afwentelen op de patiënt." Dat brengt namelijk hem of haar "in een lastige positie", legt een woordvoerder uit. Hij noemt het voorbeeld van een patiënt die al een tijd in behandeling is bij de fysiotherapeut. Als die behandeling naar wens is en ook de relatie met de therapeut is goed, dan zal een patiënt het misschien moeilijk vinden om nee te zeggen als er om een extra toelage wordt gevraagd.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reacties
Categorieën